Прочитај ми чланак

Дачић: Ештонова ми обећала датум

0

ivica-dacic-ketrin-eston-hasim-taci

(РТС, Блиц)
Од Кетрин Ештон сам добио уверавања да ће Србија добити датум за почетак преговора са Европском унијом, рекао је премијер Ивица Дачић. Постизањем споразума са Приштином Србија није признала независност Косова, навео је Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је од високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон добио уверавања да ће Србија добити датум за почетак преговора са Европском унијом.

„Питао сам високу представницу за спољну политику Кетрин Ештон да ли ће Србија добити датум. Одговор је био потврдан. Ештонова је рекла: ‘Датум се подразумева'“, рекао је Дачић за дневни лист Блиц.

Премијер је, међутим, рекао да датум није награда за постигнути споразум Београда и Приштине у Бриселу.

„Ниједног тренутка нико од нас није пристао на услове који нису довољна гаранција. И када смо одбијали споразум није нам датум био примаран, нити сада када је парафиран, али када садржи оно што је српска страна тражила“, рекао је Дачић.

Он је поновио да постизањем споразума са Приштином Србија није признала независност Косова.

„Преговори о Косову се настављају. Иза нас је успешних неколико ствари. Први пут смо добили гаранције да нека будућа косовска војска не може да крочи на север Косова, да полицију и правосуђе чине Срби и да српска страна предлаже три кандидата за регионалног команданта полиције. Први пут је и међународна заједница била на нашој страни и ово би требало да отвори нову еру Србије према западу“, рекао је премијер Србије.