Прочитај ми чланак

Дачић: Чланство у ЕУ не значи удаљавање од Русије

0

 lavrov-dacic-1

Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић поручио је данас да чланство Србије у ЕУ никако неће ослабити или прекинути везе са Русијом. Он је, после разговора са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, на заједничкој конференцији за штампу, истакао да Србија жели да буде чланица ЕУ, што је национални и државни интерес и додао да Србија не жели и никада неће бити против Русије.

– Нисам схватио да је то питање „или Русија или ЕУ“. Ми желимо и ЕУ и настављање добрих односа са Русијом. Зашто би се само од Србије тражило да се опредељује „или или“, док друге земље ЕУ имају најразвијеније односе са Русијом – подвукао је Дачић.

Он је изразио велико задовољство због посете колеге из Руске федерације, истакавши да је за ниво политичких односа какви постоје између две земље веома било важно да дође до чешћих и редовних међусобних посета.

„Недопустиво дуг период без сусрета“

Истовремено је указао да је свог колегу позвао током боравка у Бечу 6. маја, јер шеф руске дипломатије није последње три године боравио у Београду.

– Ниво политичких односа је такав да је то недопустив дуг период без наших сусрета. То је био разлог посете, никакав други – подвукао је он.

Цена гаса је питање комерцијалног уговора

Сергеј Лавров је најавио да неће бити никаквих промена у изградњи гасовода Јужни ток и нагласио важност тог система за снабдевање гасом целе југоисточне Европе. Он је одбио да одговара на питања о смањењу цене гаса за Србију рекавши да је то предмет комерцијалних уговора.

Лавров је рекао да су потврђени сви споразуми и уговори везани за гасовод Јужни ток, чија је реализација неопходна.

Дачић је обећао да се више никада неће десити тако дуг период без ових сусрета и нагласио да две земље имају добре и пријатељске односе, као и да Србија жели да се они наставе и даље продубе.

Ниво политичких односа је можда најбољи у последњих неколико деценија и желимо више размена посета можда и на вишем нивоу, истакао је Дачић.

– С друге стране сви економски пројекти који су започети биће настављени. Интерес је Србије да се они наставе. Наш национални и државни интерес је да се изгради Јужни ток, да НИС буде најбоља компанија у региону, да се успешно заврши програм ревитализације наше железнице, и низ других нових програма инвестиција – указао је потпредседн ик владе Србије.

Руска Федерација, према његовим речима, је један од најважнијих спољнотрговинских партнера, Србије, поред Немачке и Италије.

Дачић се захвалио Русији, али посебно министру Лаврову на дугогодишњем континуираном праћењу и укључености у проблеме које Србија има када је Косово и Метохија у питању и подршци коју Москва даје.

Без Русије и Кине Србија би била у изгубљеној позицији

– Да није подршке Русије и још неких других земаља, али пре свега Русије и Кине, као сталне чланице Савета безбедности УН, Србија би данас била у готово изгубљеној позиицији када је реч о Косову и Метохији – уверен је дачић.

Дачић је најавио да ће Србија уложити максималне напоре, као будући председавајући ОЕБС-а, да се украјинска криза решава путем дијалога, оценивши да ће то ће бити велики изазов за нашу земљу у идућој години.

Он се на крају захвалио Русији на огромној како хуманитарној, тако и спасилачкој помоћи током последњих поплава, као и за улагања у развој хуманитарног центра у Нишу.

Лавров је најавио тешњу сарадњу Русије и Србије у оквиру Савета Европсе и ОЕБС-а и нагласио да Русија има поштовање према придруживању Србије Европској унији и да се против увођењу нових линија раздвајања у Европи.

– Наредне године прослављамо 40 годибна од потписивања Хелсиншке повеље – подсетио је Лавров и нагласио важност улоге Србије у хармонизацији интеграцијских пројеката и формирању мониторинг мисије у Украјини и јачању улоге ОЕБС-а у украјинској кризи.

Лавров је истакао значај инфраструктурних пројеката железнице и њене модернизације НИС-а.

План спољнополитичких консултација

Дачић и Лавров данас су потписали план консултација о спољној политици током 2015-2016. године и потврдили јачање сарање две државе на свим пољима у наредном периоду нарочито током председавања Србије ОЕБС-ом.

Лавров ће другог, завршног дана посете, после састанка са Ивицом Дачићем бити угошћен и од стране Александра Вучића.

Након тога следи састанак и са председником Србије Томиславом Николићем.

Према најави из Москве, Лавров и српски званичници ће разговарати о актуелним медјународним и општеевропским проблемима, као и о ситуацији на Балкану.

Биће речи и о билатералној сарадњи, посебно ширењу политичке сарадње у духу Декларације о стратешком партнерству Русије и Србије,

где важно место заузима трговинско-економска сарадња, навело је руско министарство спољних послова.

„Лавров доајен на светском нивоу“

Лавров је доајен међу министрима спољних послова на глобалном нивоу. Он је на тој дужности већ 10 година, човек са великим искуством, каже Душан Спасојевић.

Коментаришући посету министра спољних послова Русије Београду, бивши амбасадор оцењује да ће бити доста тема о којима ће Сергеј Лавров разговарати са нашим званичницима.

– Лавров је фигура доајен међу министрима спољних послова на глобалном нивоу. Он је на тој дужности већ десет година, човек са великим искуством. Претпостављам да ће на дневном реду бити Косово и Метохија, питање Украјине, Јужног тока.. – каже Спасојевић за Б92.

Поводом појачане дипломатске активности (поклапање посета министара спољних послобва Русије и Црне Горе), Спасојевић објашњава да се веома често дешава у дипломатској пракси да се на територији треће земље сусретну високи званичници држава и поразговарају.

– Ти разговори могу да буду и јавни, а веома често се дешава да се одвијају мимо очију јавности, поготову у случају ако су те земље у некаквом јавном спору. Имамо низ примера… у Норвешкој су својевремено месецима тајно вођени преговори између израелске и палестинске стране. Ја сам лично током протеклих петнаестак година веома често био у прилици да видим када је наша страна путовала у неку званичну посету, а да је истовремено у званичној посети био и председник, министар или председник владе неке друге земље, па је онда домаћин обичавао да организује заједничку вечеру или заједнички ручак , ако су наравно у питању били добри односи између све три земље – каже Спасојевић.

На питање колико су санкције оптеретиле односе Црне Горе и Русије, бивши амбасадор констатује да су оне бациле сенку на међусобне односе, али и оцењује да та сенка није велика.

– Према званичној реакцији која је на те санкције стигла из Москве, не бих рекао да је та сенка велика, јер је Москва реаговала доста уздржано, подсећајући у званичном саопштењу Црну Гору и њену јавност на дугу традицију добрих односа. Претпостављам да ће ти односи у неком тренутку да се врате у ту форму каква је била – закључује он.

(Блиц)