Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Ако Косово жели војску, нека је потражи у УН

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да резолуцијом 1244 СБ УН није предвиђено формирање војске Косова и поручио да Србија то неће прихватити, те да Срби у косовском парламетну сигурно за то неће гласати.

– Када је реч о војсци Косова на снази су документа УН СБ. Ако неко жели промену, она мора бити донета у истом формату – на седницу Савета безбедности па донесите одлуку. Никаква војска Косова није предвиђена резолуцијом 1244 нити једним другим документом – рекао је Дачић новинарима у Сарајеву.

Фото: Јутјуб

Дачић је рекао да Србија жели да реши проблеме, пре свега због себе, те да због тога и предлаже неко трајно решење за Косово, међутим, истиче да са друге стране имамо ситуацију да се рецимо не спроводи Бриселски споразум.

– Коме ми сад да се жалимо што он није реализован, а није реализован у најважнијој ствари – Заједници српских општина. Упућивање претњи и уцена није начин на који се може разговарати – рекао је Дачић.

 

Каже да ЕУ често тумачи неке формулација на начин који је супротан код неких држава чланица.

– Не знам да ли сте данас прочитали новине. Ми ту информацију имамо од пре више дана да је шпански премијер Рахој рекао да неће учествовати на самиту у Бугарској са шефовима држава Западног Балкана ако учествује Косово – рекао је Дачић и упитао ко је икада утврдио да је званичан став ЕУ да је услов за Србију признање Косова.

То су, каже Дачић, формулације које се можда свиђају некој појединој земљи, али ЕУ као таква има статусно неутралан став.

 


Поручио је да Србија жели у ЕУ, али на, како је рекао, частан и достојанствен начин.

Говорећи о министарског састанку „западнобалканске шесторке“ у Сарајеву, Дачић је казао да је он у функцији припрема за Лондонски самит који „даје на знање да је европска перспектива ипак реална“.

Он је додао да је „сваки политицар“ обећавао да ће Србија ући у ЕУ, али је сада, каже, ипак дата перспектива, односно временски оквир 2025. године у коме може да се рачуна да ће се разговарати о чланству.

– Да ли ће то бити тако, то је ипак политичка одлука. Ту имамо више сумњи него у нашу спремност да ћемо ми испунити све те критеријуме – закључио је Дачић.

Приметио је и да су услови сада другачији, па се тако пред Србију ставило да мора да реши билатералне спорове.

– Зашто они нису решили своје пре уласка у ЕУ, па се сада Хрватска и Словенија свађају око граница. Како то није важило раније, а сада ће важити, али добро, шта да радимо, нисмо ми ти који одређују правила – рекао је Дачић.