Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Ако је захтев да Вучић и ја одемо с власти, то не може без избора

0

Ивица Дачић, потпредседник владе, шеф дипломатије и лидер социјалиста каже у интервјуу Куриру да са опозицијом која протестује нема о чему да се разговара.

Он додаје да би највећи успех самита у Берлину био када би Приштина била натерана да повуче све неразумне одлуке.

Упитан да коментарише поруку министра Александра Вулина да би што пре требало ићи на разграничење, подсећа да је то у ствари његова идеја, али да је тада када је он изнео многима изгледала неоствариво и опасно.

„Није овде реч о мом ауторском праву, ја га не желим, већ је реч о једном рационалном и прагматичном решењу, које може да буде основ за трајни и компромисни договор Срба и Албанаца, а чиме моће да буде затворен највећи и најдуговечнији конфликт на Балкану“, казао је Дачић.

Лидер социјалиста каже да би за владајући блок био добро да сада буду избори, јер би, наводи, они тиме потврдили и увећали подршку у парламенту, а то би, уверен је, за грађане значило политичку и економску стабилност у наредне четири године.

„Било би добро и због тога да се коначно, убедљиво и на једини легитиман начин стави тачка на ове протесте, чији је циљ да у Србији побуде неку нестабилност и да покушају да легитимишу власт иако за то немају ни снаге ни знања“, сматра Дачић.

Протесте опозиције и захтев за дијалогом не види као нешто реално, јер, како каже, не зна о чему би с њима уопште разговарали.

„Ако је захтев да Вучић и ја одемо с власти, то не може без избора, а они на те изборе не желе да изажу. Понекда ми се чини да немамо посла с одраслим и одговорним људима, мего са размаженом децом“, каже Дачић, који лидерима СзС посебно замета што у недостатку идеја прелазе све граниоце пристојности нападајући чланове породице политичког противника.

О томе зашто више нико не помиње Заједницу српских општина, да ли изјавама о Милошевићу релативизује прошлост, те какав су значај имали сушрети Вучића с кинеским и руским председником, Дачић је говорио за плазнично издање Блица.

Каже да су сусрети с двојицом светских државника у тренутку кад Србији предстоји тежак период у вези с Косово, изузетно значајни, посебно што је реч о највеђим подржаваоцима српске политике према КиМ.

„Он су потврдили приврженост дијалогуо КиМ, решењима која ће бити у складу са међународним правом, а против притисака и једностраних потеза, чему је Приштина склона и у чему има очигледну подршку Запада. Без Киен и Русије Србија би одавно остала без икаквог права на Косово и Метохију и без икакве шансе да се бори за своје виталне националне интересе“, казао је Дачић.

Упитан да ли таквим сусретима „стављамо прсти у око“ партнерима у ЕУ, Дачић каже да би многе чланице ЕУ славиле када би биле у прилици да нујихови лидери имали овако учестале и плодне сусрете са Путином и Си Ђинпингом, какве има председник Вучић, те закључује да не треба да се обазиремо на такве коментаре.

Каже и да бисмо без Бриселског споразума одавно могли да се опростимо од Косова, а да сви који сматрају да је то била грешка треба да се врате у период пре споразума и да поштено кажу шта смо могли за Косово да урадим тада, а шта можемо сад.

„Данас без Србије не да нема решења за КИМ, него не може бити ниједног састанка на ту тему а да на њему Србија не учествује и не пита се“, тврди Дачић и закључује да Бриселски споразум није идеалан, али сматра да се његовим прихватањем Србија вратила за сто на којем се одлучује о Косову.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!