Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СЕ ОПОЗИЦИЈА БОЈИ ИЗБОРА у Мајданпеку?

0

Мајданпек – мало место смештено на истоку Србије и по свим параметрима небитно за било шта. Небитно за било кога. Осим за СНС. Бар тако говоре предстојећи локални избори који су расписани за 2. септембар.

Три недеље до одржавања избора, а за сада су предате само две листе – Српска Напредна Странка и Партија Уједињених Пензионера Србије. Сложићете се, на први поглед нешто на том гласачком листићу има да фали. Мада то је можда само први утисак, онај који најчешће вара. У држави у којој има више регистрованих политичких организација него становника и у држави у којој свакодневно слушамо од опозиције шта ће и како ће кад дођу на власт – локални избори у једном месту су се свели на 2 странке, од којих су обе владајуће.

Где је онда опозиција? Питање од милион долара. Од Покрета Слободних Грађана овако нешто и очекујемо, досадашњим деловањем показали су да их дешавања изван територије Београда не погађају ни најмање, али шта је са осталима? Савез за Србију, или бар неке од чланица, ДС, ДСС, Двери, Народна Странка? Нико ни да писне, нико ни да покуша да се организује, мада ако Вучић може да има Србију без Косова, зашто опозиција не би имала Србију без Мајданпека, шта је уосталом тај Мајданпек икада и урадио за опозицију да би завредио њену пажњу? Уистину, Доста је било је најавило предају листе, тако да ако ништа друго, бар тај потез треба похвалити.

Савез који је требао да настане 9. маја, па потом неки месец касније, па смо дошли до најаве за септембар, изгледа да ће да се држи најбоље могуће стратегије – сачекати да Вучић реши Косово па онда на сва уста викати издајник, јер чему било који други труд?

Није на овим изборима питање ко ће победити, није чак ни ко ће освојити 2/3 гласова (можда чак и све гласове, што да не), питање је докле ће такозвана опозиција дозвољавати да буде на апсолутној маргини и апсолутно небитна у српској политици? Колико ће им миленијума требати да нађу начин како се борити против СНС-а и почну га примењивати?

У међувремену, драги народе Мајданпека, срећна ти нова-стара власт и у наредне 4 године. Од оних који нису СНС немојте пуно да очекујете, можда би било најбоље да се покушате сами организовати у неке локалне покрете и покажете свима шта о њима мислите.

Дотле, нека вам је Бог у помоћи…