Прочитај ми чланак

„Да ли је Дубравка Ђедовић од министарске плате купила торбу од 8.000…“

0

Мирослав Алексић, шеф посланичке групе Народне странке, током расправе у Скупштини Србије, упитао је министарку енергетике Дубравку Ђедовић да ли је од своје министарске плате успела да купи торбу, марке Хермес која кошта 8.000 швајцарских франака и каиш од 1.000 евра.

А за то време, како је рекао, министарка радницима Лазаревца поручује да не треба да брину за своја радна места.

Показујући фотографију министарке и њене торбе, Алексић је упитао Ђедовићеву да ли је у Србију дошла као лобиста мултинационалних компанија и Рио Тинта, или је из чистог убеђења напустила посао и зараду од десетак хиљада евра.

„Дошли сте овде као неко ко је радио у Европској банци која је финансирала ископавање литијума. Сећате ли се Зелене агенде Европске уније на којој је Јадар означен за зону жртвовања? То је ваш пројекат у коме богате развијене компаније праве аутомобиле на батерије, а од Србије правите неоколонију. Јесте ли размишљали да обрнемо игрицу, да ми правимо батерије, а да се негде на другом месту копа литијум „, рекао је Алексић и упитао министарку због чега радницима из Лазаревца говори да не треба да брину, иако је само корак до приватизације ЕПС-а.

Навео је да је ЕПС постао акционарско друштво, да је следећи корак подела акција и онда ЕПС иде на берзу. Важно је да је вама у Влади Србије добро, осталима није важно. И није важно што људи у Бору , Зајечару, Мајданпеку живе као у логору, јер мултинационалне компаније за собом остављају пустош о сивило.

„Људима отимају земљу без контроле и зато предлажем да школе организују ексурзије у тај крај источне Србије како би деца видела како изгледа очерупана Србија“, навео је Алексић.

Његов страначки колега Владимир Гајић навео је да је бивша министарка енергетике Зорана Михајловић више радила за амерички Бехтел, него за Србију, док је Ђедовићева у функцији Рио Тинта.

„Интересује ме да ли је тачно да сте по други пут уписани у књигу држављана Србије, непосредно пошто ћете постати министарка у влади.. Србија се опасно приближава колонијалном статусу“, поручио је Гајић министарки Ђедовић.

Напредњак Небојша Бакарец одговорио је да министарка Ђедовић има право да буде лепо обучена, јер је све то сама зарадила. Она се није кандидовала за председника Србије и има право да буде држављанка земље које жели.

„Једни стандарди важе за њу, а други за оне патриоте из опозиције који имају француско држављанство, или као онај коме је срце , можда у петама, има хрватско државаљанство“ , навео је Бакарец.

Он је имао поруку и за Мирослава Алексића , називајући га примерком.

„Део опозиције стално говори о неким еликсирима. За неке је еликсир вињак, то није никакав еликсир већ психоделична супстанца и отров. А овом трстеничком примерку препоручујем да купи геровитал , да попије литар и да ће онда можда постати умно хитар. Мада сумњам“, истако је Бакарец, цитирајући песму „Лабораторије звука“.