Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ СРБИН ПОМОЋИ формирање војске Косова?

0

Ни будућа влада Косова, која ће бити формирана након избора заказаних за 11. јун, неће одустати од формирања војске Косова. Ипак, без подршке српских посланика спровођење тог плана неће бити могуће.

Многи већ спекулишу да би власти у Приштини могле да рачунају на Александра Јаблановића, бившег лидера Српске листе и државног секретара у Влади Србије, који је пре два дана основао Партију косовских Срба.

Јаблановић је широј српској јавности постао познат након што је у службеном аутомобилу Министарства за рад, где је обављао функцију државног секретара, ухапшен његов рођени брат због сумње да дилује дрогу.

Извор „Блица“ каже да је у јеку приче о формирању косовске армије Александар Јаблановић правио дил с председником Косова Хашимом Тачијем и Исом Мустафом, одлазећим премијером, када је умало и обезбедио подршку четири српска посланика за оснивање војске Косова.

Бивши лидер Српске листе тада је код Тачија и Мустафе лобирао смену Љубомира Марића, министра за локалну самоуправу у влади Косова, јер је наводно „опструирао његовог оца, који је председник Општине Лепосавић“.

– То је и признао на састанку са Вучићем у Београду. Од подршке формирању косовске војске тада је одустао након великог притиска јавности – каже извор.

За формирање војске Косова неопходна је промена устава, а за то и подршка најмање две трећине посланика мањинских странака. Албанске партије могу да рачунају на гласове Бошњака, Рома, Турака… којих има укупно 10, а неопходна су им најмање четири гласа од укупно 10 гласова представника Срба.

Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера и члан Српске листе, каже да га подршка Јаблановића војсци Косова не би изненадила.

Сам Јаблановић тврди да то неће учинити. На наше потпитање под којим би условима то ипак учинио, он одговара:

– Ни Тачи ни Мустафа ме не воле. Са њима скоро немам никакву сарадњу, а већ сам рекао шта мислим о формирању војске Косова.

Бивши државни секретар наводи да ће политика његове нове странке бити базирана на Србима који живе на КиМ и на онима који желе да се врате у покрајину.

Александар Јаблановић је српски политички функционер са КиМ који је био члан СПС и Покрета социјалиста Александра Вулина. Био је министар у влади Косова, а касније је постављен за државног секретара у Министарству за рад, све до скандала с његовим братом.