Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ ДОДИК ПОТПИСАТИ улазак БиХ у НАТО? Одлука на седници 20. августа

0

"БиХ је своје опредељење за пуноправно чланство у НАТО конкретизовала доношењем Закона о одбрани 2005. године, где је наведено да ће сва законодавна тела и извршни органи власти БиХ у оквиру својих уставних и законских надлежности провести потребне активности за пријем БиХ у чланство у НАТО", наглашено је у документу о Годишњем националном плану за НАТО (АНП) који је данас стигао у Додиков кабинет.

Драгољуб Рељић, саветник за уставно-правна питања српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, изјавио је да је данас у Додиков кабинет стигао документ о Годишњем националном плану за НАТО (АНП).

„Документ је дошао из секретаријата Председништва БиХ. У документу је много табела, података на 65 страна, али не пише ко је направио тај документ, чији је. Немамо јасан податак да ли је то документ Комисије за НАТО интеграције БиХ“, рекао је Рељић новинарима у Сарајеву.

Упитан да ли зна ли одакле је дошао тај документ, он је казао да је стигао из кабинета председавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Рељић је потврдио да је АНП на дневном реду редовне седнице Председништва БиХ, заказане за 20. август, и то као последња тачка, а да би потом требало да се одржи ванредна седница у вези са именовањем мандатара за састав Савета министара БиХ.

Упитан шта ће се десити ако се не буде гласало за дневни ред на којем је АНП, јер је председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић јуче најавио да неће бити мандатара ако се не гласа за АНП, Додиков саветник је рекао да се о дневном реду свакако мора гласати, а какав ће резултат бити, то ће се знати на самој седници.

Усвајање Годишњег националног програма (АНП) значило би активацију Акционог плана за улазак у НАТО (МАП), за шта је БиХ поднела захтев још 2009. године. То је у име БиХ учинио тадашњи председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић, кадар Додиковог Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

У међувремену, Додик и СНСД су променили мишљење.

Додик је јуче изјавио да нема уласка БиХ у НАТО, истичући да АНП неће бити усвојен и упућен у Брисел, јер се РС противи уласку БиХ у тај војни савез и не жели ниво сарадње који би био већи од оног који тренутно има Србија.

„БиХ је своје опредељење за пуноправно чланство у НАТО конкретизовала доношењем Закона о одбрани 2005. године, где је наведено да ће сва законодавна тела и извршни органи власти БиХ у оквиру својих уставних и законских надлежности провести потребне активности за пријем БиХ у чланство у НАТО“, наглашено је у АНП-у.

Медији у БиХ данас су објавили овај опширни документ, који је подељен на пет поглавља политичка и економска питања, одбрамбена и војна питања, питања ресурса, безбједносна питања, те правна питања.