Прочитај ми чланак

ЦРНОГОРСКИ ПРЕМИЈЕР УОЧИ ПОСЕТЕ СРБИЈИ: Одличне политичке везе с Београдом

0

Црногорски премијер Душко Марковић оценио је уочи посете Београду да су политичке везе са Србијом и са Владом премијера Александра Вучића одличне

dusko-markovic_620x0

Црногорски премијер Душко Марковић оценио је уочи посете Београду да су политичке везе са Србијом и са Владом премијера Александра Вучића одличне и поручио да их две земље морају потврдити и кроз реализацију заједничких економских пројеката.

„Томе ћемо бити снажно посвећени у наредном периоду, јер ту заиста видимо простор за конкретну сарадњу две државе која ће донети бенефите грађанима и Црне Горе и Србије“, саопштио је црногорски премијер, а преноси Влада.

Марковић ће 3. и 4. фебруара боравити у посети Србији, што је његова друга званична посета од како је у новембру именован за премијера Црне Горе. Пре Београда био је у Бриселу, где се састао са највишим званичницима ЕУ и НАТО.

По његовим речима, приоритети економске сарадње са Србијом односе се на инфраструктурно повезивање, могућности искоришћавања заједничког хидроенерегетског потенцијала, јачање трговинске размене у оквиру ЦЕФТА споразума, те у даљем развоју туризма и саобраћаја.

„Простора за унапређење економске сарадње дефинитивно има. Наведена сарадња је већ додатно подстакнута и кроз Берлински процес, односно инфраструктурно повезивање у оквиру региона. Берлински процес је земљама Западног Балкана отворио могућност финансирања саобраћајних и енергетских конекција са регионом и даље са ЕУ. У том смислу је важан Трансбалкански коридор који ће унапредити енергетску повезаност Црне Горе и Србије“, навео је Марковић.

Црногорски премијер је подсетио да Црна Гора гради деоницу ауто-пута ка Србији и казао да је после тог дела приоритет реализација деоница које воде до границе са Србијом и даље ка Европи.

„Време до тада искористићемо за дефинисање могућих модела и извора финансирања, поготово оних који ће нам бити на располагању из фондова ЕУ, односно Западнобалканског инвестиционог оквира кроз Берлински процес“, додао је Марковић.