Прочитај ми чланак

ЦРНОГОРСКА ПАРТИЈА У ПИСМУ ВУЧИЋУ тражи увођење црногорског језика у Врбасу

0

Црногорска партија (ЦП) упутила је отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу у којем наводи да је у Општини Врбас настављена дискриминација грађана који припадају црногорској заједници.

Та партија је писмо упутила након, како су навели, изјаве председника Општине Врбас Милана Глушца да та локална самоуправа „неће поступити по закону и увести црногорски језик у службену употребу иако су испуњени сви прописани услови“.

По оцени Црногорске партије, изјава Милана Глушца за РТЦГ да Скупштина општине Врбас не жели да прихвати увођење и спровођење црногорског језика, јасно говори да се наставља дискриминација грађана који припадају црногорској заједници без обзира која политичка структура води општину.

„На разочарење црногорске заједнице актуелна локална администрација коју предводи Српска напредна странка, на идентичан начин се односи по питању црногорског језика као и претходна власт“, пише у писму упућеном Вучићу.

Црногорска партија у писму је навела да „посебно неодговорно“ делују изјаве општинских функционера да неће да примењују закон. „У друштву које тежи да се развија по демократским принципима и начелима владавине права поражавајуће је да државни чиновници размишљају како да пронадју начин да избегну примену закона, уместо да воде рачуна да се исти стриктно спроводи“, поручили су из ЦП.

У писму су додали да само две општине у Србији испуњавају законом прописане услове за увођење црногорског језика у службену употребу, а како су навели, поред општине Врбас то је и општина Мали Иђош, у којој је црногорски језик уведен 2010. године.

Црногорска партија је поручила да очекује и да тражи од председника Србије да својим „политичким ауторитетом“ допринесе да општина Врбас након девет година на својој територији уведе у равноправну службену употребу, поред српског, мађарског и русинског језика, и црногорски језик и писмо.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!