Прочитај ми чланак

Црногорци поклањају нафту Хрватима

0

region-nafta-crna-gora

Подгорица – ЦРНОГОРЦИ су дигли руке од истраживања нафте и гаса код спорног полуострва Превлака, за разлику од комшија Хрвата који су расписали тендер у потрази за неистраженим количинама „црног злата“! Влада Црне Горе је у четвртак изменила одлуку о одређивању блокова за истраживање нафте и гаса у том подморју на тај начин што је из мапе изузела део територије код Превлаке. Разлог је, како саопштавају, прилагођавање међународном протоколу о привременом режиму уз границу са Хрватском из 2002. године.

– Овом одлуком из блокова који су обележени за истраживање и производњу угљоводоника изузет је део површине у територијалном мору, који је обухваћен наведеним протоколом, а који се налази у подручју привремене јурисдикције. Имајући у виду да је хрватска страна почетком априла ове године у својој званичној мапи приказала блокове за истраживачке и експлоатационе уговоре у подручју које сматрамо спорним (површине око 1.800 квадратних километара) и које је означила као свој епиконтинентални појас, те да две државе нису разговарале иако смо ми то захтевали, доношењем овакве одлуке Црна Гора штити своје интересе у морском подручју.

Прича о томе на чијем подморју леже неистражене количине „црног злата“ код Превлаке, црногорском или хрватском, и ко је њихов власник, нацртала се некако баш на линији морског разграничења двеју земаља, који је под спором.

– Проблем границе још није решен, па због тога и нисмо кренули у тај посао – казао је за „Новости“ Владан Дубљевић, из Министарства економије. – Црна Гора не жели да потенцира даље проблеме око тог осетљивог питања, како не би понудили нешто што би могло бити предмет међудржавног спора. Проценили смо да је у овом тренутку паметније не излагати се ризицима, већ се окренути расписаном тендеру за истраживање и производњу нафте и гаса на подручју јужно од Улциња ка отвореном мору.

Прва озбиљнија истраживања подручја Превлаке почели су Американци далеке 1970. године, преко компаније „Шеврон“ која је целу деценију испитивала тај део јадранског подморја. Потом су се у тај посао укључили и Енглези и њихова компанија „Стар петролиум“ и оценили да на том простору има „црног злата“ и да се исплати ући у тај посао. Нажалост, дошло је до рата и распада СФРЈ, тако да се о овом истраживању поново почело причати тек у последње време.

ЦРТА

Поред границе на копну, треба повући и међу на мору, и управо тај посао највише задире у интересе Црне Горе. Веома је важно чијим водама ће се кретати бродови, и војни, путнички и теретни, ко ће то дозвољавати, а ко наплаћивати таксе. Тај терен је, с друге стране, означено и као богато налазиште нафте и природног гаса.

Познато је да Хрвати оспоравају границу на Превлаци, која је установљена у време СФРЈ, па се отвара питање да ли посланици црногорске скупштине могу да изгласају да држава контролише тај посао.

– Лежишта нафте не прате административне или државне границе. Због тога уколико се утврди постојање заједничких лежишта, треба направити договор на обострано задовољство и корист, истичу црногорски парламентарци.

И Загреб и Подгорица дуго већ размењују поруке о томе да између двеју држава нема отворених питања. Међутим, прича са терена је другачија. Неки аналитичари у Црној Гори сматрају да проблем око Превлаке треба препустити међународној арбитражи. Има и оних који верују да би Црна Гора уласком у НАТО (где је Хрватска) то питање лакше решила, док добар део опозиције сматра да је полуострво већ предато суседима и то тајно од стране актуелног режима…

ПРОТИВПРАВНИ ДОГОВОР

ПОТПРЕДСЕДНИК ПзП-а Коча Павловић сматра да очигледно постоји неки тајни противправни договор који је Мило Ђукановић направио са хрватским челницима на штету државе Црне Горе.

– Данас сам уверен да се ту ради о корупцији на највишем нивоу која има све елементе велеиздаје. Осим енормне материјалне штете која се наноси држави Црној Гори, а која се мери милијардама евра, оваквим поступањем Владе непоправљиво се нарушава територијални интегритет наше државе у рејону Превлаке – каже Павловић.

 

Večernje Novosti