Прочитај ми чланак

Црна Гора:Филип Вујановић – нови стари председник или доказани лопов?

0

Filip Vujanovic(Танјуг)
Инаугурација новог-старог председника Црне Горе Филипа Вујановића биће одржана сутра у Цетињу, а тај чин бојкотоваће читава опозиција.

Цетиње: Полагање заклетве уз протесте и бојкот
Неисвесно је да ли ће полагању заклетве Вујановића присуствовати и посланици Социјалдемократске партије, мање чланице владајуће коалиције, која оспорава уставност кандидатуре досадашњег председника државе.

Свечана седница парламента, на којој ће Вујановић положити заклетву, биће одржава у Владином дому у Цетињу.

Полагање заклетве пред посланицима предвиђено је Уставом Црне Горе. Мандат црногорског председника траје пет година.

Вујановић ће остати упамћен по томе што је везао два председничка мандата у Црној Гори након што је та држава на референдуму 2006. године стекла независност.

Државна изборна комисија Црне Горе саопштила је да је, према коначним резултатима, Вујановић победио на изборима 7. априла, пошто је освојио 51,21 одсто гласова, док је за независног кандидата Миодрага Лекића гласало 48,79 одсто бирача.

Лекићев изборни штаб саопштио је раније да не признаје резултате председничких избора које саопштава ДИК, због очигледне изборне крађе, а на протесту његових присталица у Подгорици затражено је поништење председничких избора одржаних 7. априла и расписивање новог гласања за шефа црногорске државе.

Група грађана организоваће сутра „Марш против мафије“, односно мирну протестну шетњу од Подгорице до Цетиња.
 
Организатор протестног марша Марко Милачић казао је да инаугурација Вујановић није разлог протестне шетње, већ повод за марш.

„Желимо овим антимафијашким ходочашћем да пошаљемо поруку свима који исто мисле као ми, да не желимо више да трпимо ово што трпимо већ две деценије. Желимо да на дан инаугурације неуставног председника државе покажемо да не прихватамо још једну превару“, казао је Милачић.

Он је навео да је окупљање за протестни марш предвиђено 20. маја у четири сата ујутру испред Универзитета Доња Горица.

Милачић је додао да је планирано да се протест реализује у три сегмента – марш од Подгорице до Цетиња, затим туристички обилазак црногорске престонице и централно окупљање испред Владиног дома, где ће се одржати инаугурација Вујановића.

Он је истакао да је реч о потпуно грађанској акцији и да било која национална или политичка обележја нису добродошла.