Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: Траже од амбасада Русије, САД и Француске да гарантују црногорску војну и политичку

0

Мировни покрет затражио од амбасада Русије, САД и Француске да гарантују војну и политичку неутралност Црне Горе.

Мировни покрет ”Не у рат – не у НАТО” упутио је отворено писмо Амбасадама Руске Федерације, Сједињeних Америчких Држава и Француске у Црној Гори. У писму се истиче, између осталог, и да би бланко позив Црној Гори за улазак у НАТО, без обавезујућег народног изјашњавања, представљао нарушавање основних начела на којима почива демократски свијет.

„Чињеница да се већина грађана Црне Горе противи учлањењу државе у НАТО, а што се не може прикрити ни фингираним испитивањима јавног мњења, не смије се ни у једном тренутку занемарити. Стога, свако поступање у односима Црне Горе и НАТО-а које не уважава интерес и не укључује вољу грађана је ништавно у правном и политичком смислу. С тим у вези, очигледна намјера режима Мила Ђукановића, да одлуку о приступању Сјеверно-атлантском војном савезу донесе у парламенту, под условом да претходно добије позив, представља врло опасан чин који може проузроковати дуготрајну дестабилизацију Црне Горе.“ – наводи се у писму истичући да би бланко позив Црној Гори за улазак у НАТО, без обавезујућег народног изјашњавања, представљао и нарушавање основних начела на којима почива демократски свијет.

Из мировног покрета НЕ у рат не у НАТО подсјетили су амбасадоре на основна начела демократије и права слободног човјека почев од америчке Декларације о независности: “владе установљене међу људима, изводе своје законите моћи из сагласности оних над којима се влада“, преко члана 3 француске Декларације о заштити права човјека: “Начела сваког суверенитета налазе се једино у народу. Нико, ниједна особа не може вршити ауторитет који не проистиче из народа.“ закључно са начелом нужности очувања духовних, културних и историјских вриједности једног народа – које промовише савремена Русија.

„Такође, у времену када страшне трагедије човјечанства у Цариграду, Бејруту, над небом Синаја и Паризу, намећу неопходност обједињавања свих потенцијала цивилизованог свијета у борби против зла тероризма, не желимо да питање Црне Горе и НАТО-а отежа успостављање неопходног повјерења међу кључним чиниоцима међународне политике.“ – истиче се у писму подсјећајући Амбасадоре да црногорски режим почива на крађама избора и као такав нема кредибилитет за доношење тако важних одлука које се тичу свих грађана.

„Сходно горе наведеном, желимо још једном да потцртамо да режим Мила Ђукановића и његова парламентарна већина настала бруталном крађом и корупцијом немају демократски легитимитет за доношење било каквих одлука. Само прелазна влада чији би мандат био ограничен на организацију поштених, демократских избора могу избавити Црну Гору из дубоке политичке кризе, јер би тиме земља коначно добила демократски конституисану власт са капацитетом да доноси легитимне одлуке.“ – закључили су у свом обраћању из Мировног покрета те још једном се осврнули на цјелокупну ситуацију, истичући:

„У тренутку кад се налазимо пред врло важним одлукама које се тичу Црне Горе, сматрамо да би било веома важно да ставове овог обраћања, а које несумњиво дијели највећи број грађана Црне Горе, прослиједите владама ваших земаља. Као Мировни покрет, желимо да још једном истакнемо увјерење да би међународни договор који би гарантовао војну и политичку неутралност Црне Горе, смирио унутрашње тензије и створио услове за демократски и економски развој земље.“ – поручили су из Мировног покрета.

Извор: in4s.net