Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: Орден генералу ЈНА који је одбио да бомбардује Хрватску

0

Подгорица -- Председник Црне Горе Филип Вујановић поводом сутрашњег државног празника постхумно ће одликовати адмирала бивше ЈНА Владимира Баровића.

14457935365736c887cf25b376647544_v4_big

Адмирал Баровић, који је био командант Југословенске ратне морнарице за област Истре, 1991. године извршио је самоубиство на острву Вису, пошто је одбио наређење да бомбардује приморске градове у Хрватској.

У отвореном писму председнику Црне Горе Грађанска алијанса, на чију иницијативу се орден и додељује, похвалила је одлуку да се постхумно одликује бивши адмирал.

„Четири месеца након наше јавне иницијативе да адмиралу Владимиру Баровићу постхумно уручите орден, коначно сте потписали указ. Захвални смо на прихватању иницијативе и честитамо на храбрости, јер се изгледа тако зове све што је отклон од онога што је већинска и званична Црна Гора нечасно радила деведесетих и чега сте у континуитету дио од 1993. године и Ви, па је и ово на неки начин и чудан пут прочишћења за ваше најближе сараднике у странци“, наглашава се у писму Грађанске алијансе.

„Као организација која се труди да објективно и непристрасно сагледава ствари, небројено пута сте били мета наших критика због Ваших скандалозних масовних помиловања, спорне уставности Вашег трећег мандата, неконсултовања невладиних организација при предлагању Омбудсмана и генерално лошој комуникацији са цивилним сектором.

Томе можемо додати и обављање партијских функција за време мандата и бројним другим примјерима – али сада је тренутак да вас јавно похвалимо јер чините прави и правичан потез“, навео је генерални секретар Грађанске алијансе Дарко Ивановић у отвореном писму шефу црногорске државе.

Невладина организација изразила је уверење да ће овим орденом чин адмирала Баровића бити још један светионик како сви ми треба да се понашамо у најтежим тренуцима и изазовима.