Прочитај ми чланак

„Црна Гора може да повуче признање Косова“

0

Војни аналитичар Александар Радић оценио је данас да, у овом моменту, не постоји процедура по којој би Црна Гора могла да напусти НАТО и да би то било политички врло несврсисходно, али да је евентуално повлачење признања Косова "сасвим друга тема".

У изјави агенцији Бета, Радић је рекао да је у политици практично све могуће, и да може да се замисли и сценарио по којем би партије које су добиле прилику да формирају нову Владу Црне Горе, пожелеле да та земља напусти НАТО, али за то не постоји процедура у првих 20 година чланства па би такав евентуални потез могао да изазове и сукоб с читавом западном цивилизацијом.

Printscreen/Youtube/Nova S

– Ако буде формирана нова власт у Црној Гори, мислим да би за њих било прагматично да не радикализују ситуацију и не понове грешку коју је управо направио Мило Ђукановић по питању НАТО: Онда када је свако противљење НАТО изједначавао с припадношћу српском народу и када је инсистирао на томе да ‘ко је против НАТО, тај је Србин – а ко је Србин тај је против Црне Горе и независности’. Изборни резултати су показали да то баш није истина – рекао је Радић.

Он је указао да је целокупна црногорска историја била проткана поделама, али да је у протекле четири године створена веома радикална атмосфера, због чега би новој власти било паметно да иде ка решењима која су прихватљива за највећи број грађана.

– У таквој ситуацији је за нове власти, када буду формиране, паметно да буду опрезне и да направе квалитетну процену у каквом се окружењу Црна Гора налази. И да добро процене шта се тиме добија, а шта губи. А то све питање НАТО ставља у други контекст и чини мање важним дилему да ли је уопште и могуће да се у првих 20 година напусти НАТО.

Радић је, међутим, повлачење признања Косова сасвим друга тема и да би било велико изненађење када нове власти не би покренуле то питање.

– За разлику од НАТО који је много шири контекст јер чак и Србија тежи да буде у пријатељским односима са тим савезом све до тачке у којој би од ње било затражено да постане чланица, питање Косова и досадашња повлачења признања показала су да постоји веома елегантан начин да се то учини – рекао је Радић.

Он је навео да је управо Ђукановић имао погрешну политику да се Црна Гора може градити само повлачењем антисрпских потеза у спољној и регионалној политици.

– Евентуални став о повлачењу признања би у најмању руку представљао акт унапређења добросуседских односа. Ни у којем случају не треба изједначавати повлачење признања са иступањем из НАТО. Признавање Косова није смело ни да се догоди, ни да дође на дневни ред и ту је Црна Гора, у најмању руку, морала да буде неутрална, односно није смела да га призна – рекао Радић.