Прочитај ми чланак

Црна Гора: Миодраг Лекић – нови председник Црне Горе?

0

Vujanovic Lekic

(in4s.net)
И Филип Вујановић и Миодраг Лекић прогласили победу на председничким изборима у Црној Гори.

22.40 У изборном штабу новог председника Миодрага Лекића у току је седница Председништва ДФ.

 Миодраг Лекић се претходно обратио присталицама окупљеним испред Изборног штаба и поручио им да се разиђу за вечерас, и сачекају понедељак за славље, када ће Државна изборна комисија званично саопштити резултате избора.

Испред изборног штаба Миодрага Лекића и даље је велики број присталица који прослављају изборну побједу. Присутне су и полицијске снаге.

22:30 часова: Нови предсједник Црне Горе, Миодраг Лекић, обратио се грађанима поручивши да има част што су му грађани Црне Горе указали повјерење, и додао да из супротног изборног штаба не обмањују јавност, већ признају пораз. 

Такође је поручено из изборног штаба Миодрага Лекића, да Државна изборна комисија има резултате исте оне какве имају оба председничка кандидата, и да ДПС прекине са малверзацијама, аферама и лажима, и да његов против кандидат пеузме одговорност и озбиљно схвати ситуацију.

Миодраг Лекић је замолио грађане да се повуку и сачекају коначну потврду Државне изборне комисије.
 
22.30 – Лекић: На основу 97 одсто гласова могу да вам саопштим да су грађани Црне Горе мени поверили улогу председника Црне Горе. Упозоравам Вујановића на одговорност у давању изјава.

 

22.10 – Филип Вујановић прогласио победу, наводећи да је освојио 51,3 одсто, према 48,7 одсто колико је освојио Лекић.

21.55 – Из Лекићевог штаба саопштавају да је на основу 92 одсто избројаних гласова, њихов кандидат освојио 50,5 одсто гласова, а кандидат ДПС-а 49,5.

21.36 – На основу пребројаних 70 одсто гласова за Вујановића гласало 53 одсто, а за Лекића 47 одсто гласача, каже Часлав Вешовић из ДПС-а, наводећи да су то „врло поуздани и прецизни подаци“.

21.30 – Лекићев штаб: На основу 73 одсто пребројаних листића, за Лекића гласало 50,5 одсто бирача, за Филипа Вујановића 49,5 одсто.

Оба кандидата на председничким изборима у Црној Гори, Филип Вујановић и Миодраг Лекић, прогласила су победу.

Вујановић је саопштио да је освојио 51,3 одсто гласова, а његов против кандидат Миодраг Лекић 48,7. Вујановић је навео да су подаци базирани на основу целокупно обрађеног бирачког тела.

Лекић је рекао да на основу 97 одсто гласова може да саопшти да су грађани њему поверили улогу председника Црне Горе.

„Упозоравам Вујановића на одговорност у давању изјава. Тражимо до краја легитимност и поручујемо да крађу нећемо признати“, рекао је Лекић.

На председничким изборима у Црној Гори изашло је 64 одсто бирача од пола милиона Црногораца са правом гласа, који су новог шефа државе бирали после кампање коју су обежиле међусобне оптужбе два кандидата.

Да би председник Црне Горе био изабран, потребно је да један од кандидата добије више од половине важећих гласова бирача који су изашли на изборе. Ако тај услов не буде испуњен, за 14 дана ће бити одржан други круг избора.

Истраживање које је раније обавио подгорички Центар за демократију показало је да Вујановић има подршку скоро 55 одсто бирача, а Лекић нешто више од 43 одсто.

 

Извештаји о гласању за председника још стижу

Државна изборна комисија огласиће се током дана, поводом резултата председничких избора у Црној Гори, после којих су, у недељу увече, оба кадидата прогласила победу.Како је речено у ДИК, извештаји општинских изборних комисија још пристижу.

Према Закона о избору председника Црне Горе, по завршеномгласању бирачки одбор утврђује резултате гласања иизвештај о томе, са записником о раду, доставља општинскојизборној комисији, у року од 12 сати од затварања бирачког места.

Општинска изборна комисија утврђује резултате гласања за територију општине и изјештај о томе, са записником о раду, доставља ДИК, у року од 12 сати од достављања извештаја са бирачких места.

ДИК утврђује привремене резултате избора, у року од 12 сати од достављања извештаја општинских изборних комисија.