Прочитај ми чланак

ЧОМИЋ, ЛУТОВАЦ ИЛИ ЛЕЧИЋ: Демократе бирају новог „жутог“ вођу

0

Изборна трка унутар Демократске странке уочи унутарстраначких избора 2. јуна се захуктава.

 Како је речено новинарима београдског листа „Данас”, тренутно је три тима у игри за председничко место. Један тим је око Гордане Чомић, посланице ДС, која већ, како кажу наши саговорници, путује по Србији и ради на придобијању подршке, а коју подржава претходно руководство ДС. У њеном тиму су за сада Наташа Вучковић, Мирослав Васин и Радослав Милојичић.

Како кажу исти извори, други тим је око Зорана Лутовца, који важи за извесног кандидата, али још то није саопштио. Уз њега је, како нам је речено, Саша Пауновић.

4Трећа групација је око Бранислава Лечића, који како кажу наши саговорници, блиско сарађује са Балшом Божовићем, који „конце вуче из позадине и намешта своје људе“, али и Мају Виденовић, Александру Јерков и друге из Београдског одбора.

Војводина

Одлука о истовременим изборима за Покрајински одбор тренутно је једна од најактуелнијих тема у ДС, кажу незванично чланови ове странке јер и Покрајински одбор ДС добија новог председника, тврди се да ће Игор Салак наследити Мирослава Васина

На дан изборне скупштине Демократске странке, 2. јуна, биће одржани и избори за Покрајински одбор те странке.

Никола Јовановић: Прете нам из БИА

Политичка клима у Србији и даље се погоршава, што се директно поклапа са усвајањем новог Закона о Безбедносно-информативној агенцији, оценио је Никола Јовановић, потпредседник Народне странке. Он у писаној изјави наводи у прилог томе „два озбиљна инцидента“. Директор БИА Братислав Гашић је у скупштинској клупи отворено наговестио посланицима Народне странке да ће се БИА у наредном периоду бавити нашом странком, каже Јовановић. Исто тако, генералном секретару Стефану Јовановићу и његовом брату су током протеста у Нишу поводом национализације аеродрома упућене претње из више извора блиских безбедносним структурама, тврди Јовановић.

Наследник Мирослава Васина, садашњег председника Покрајинског одбора, према незваничним спекулацијама које су се јуче могле чути међу члановима ДС, могао би да буде Игор Салак, садашњи потпредседник ДС. Салак је јуче, према сазнањима „Данаса”, обавестио своје страначке колеге да ће се кандидовати за ту функцију уколико већина одбора и његових блиских сарадника подржи његову кандидатуру.

Одлуку да се истог дана, када се бира ново руководство ДС, бирају и нови органи војвођанског одбора потврдио је и Васин. Он за „Данас” каже да је Покрајински одбор на телефонској седници у четвртак донео одлуку на његов предлог.

– Разлози због који сам то предложио су најпре рационалност и економичност јер се странка налази у финансијски тешкој ситуацији. Затим, поднео сам кандидатуру за место потпредседника странке и нисам желео да неко мисли да ми је место у покрајинском одбору резервна варијанта. А уз то Покрајински одбор је више од годину дана у в. д. стању јер се страначки избори на том нивоу нису одржали због избора за председника државе и београдских избора. Желео сам да од 2. јуна сви органи ДС почну да раде с пуним легитимитетом и у пуном капацитету – објашњава Васин.

На питање да ли је таква одлука у складу са страначким статутом, јер, према нашим сазнањима многи мисле да није, он одговара да у Статуту нигде не пише где морају да се одрже избори.

– Београд је главни град наше државе. Делегати из Војводине ће бити тамо и рационално је да тамо и гласају – наводи он.

Упитан у чијем је тиму од кандидата за председнике ДС, као кандидат за потпредседника, и да ли је тачно да је у тиму Гордане Чомић, он одговара да је кандидатуру за страначког потпредседника поднео под својим именом, а не као члан било чијег тима.

Параћин: Пропало прекомпоновање

После вишемесечне прљаве кампање у страначки контролисаним медијима, пошто су пропали сви покушаји „прекомпоновања“ скупштинске већине, активисти повереништва СНС у Параћину покушали су у петак да силом спрече одржавање седнице Скупштине општине Параћин, наводи се у саопштењу ове општине, чији је председник Саша Пауновић и која је једна од ретких у Србији у којој власт нема СНС.

„Седница је одржана и четрдесет одборника гласало је за усвајање плана одбране од поплаве и фонда за пољопривреду“, наводи се у саопштењу и додаје да СО броји 55 одборника.

„Најоштрије осуђујемо коришћење физичке силе за остваривање политичких циљева како је то покушано у Параћину од стране активиста СНС“, додаје се у саопштењу.