Прочитај ми чланак

Чланове Владе чува наоружано обезбеђење од посланика: Потпуно блокирана Скупштина

0

Посланици у Скупштини Србије данас настављају заседање, а власт и опозиција ће разговарати о предлогу ребаланса буџета, акцизама, али и спорном Закону о привредним друштвима, те избору новог министра привреде. Опозиција је раније најавила да ће блокирати рад парламента и затражила одржавање ванредних парламентарних и београдских избора до краја године.

12:55

У Скупштини тотални хаос: Завршена начелна расправа, опозиција се не јавља за реч, а Орлић вређа

„Ко ће да буде насилан данас до силеџије Жељка Веселиновића“, рекао је председавајући Орлић.

Будући да се нико од посланика опозиције нија јавио за реч, завршена је расправа у начелу, па се прешло на амандмане. Опозиција се ни ту не јавља за реч.

12:40

У среду гласање о избору новог министра привреде

Председавајући Владимир Орлић одредио је среду као дан када ће се гласати за избор новог министра привреде.

Као кандидат раније је предложен кандидат СПС Слободан Цветковић.

12:37

И Скупштина честитала Србији на победи против Литваније

Након победе репрезентацијје Србија над Литванијом, председавајући Владимир Орлић и чланови Владе честитали су им на победи.

Орлић је и ову прилику искористио да нападне опозицију и каже да они репрезентативцима поручују да су лопови.

Наравно, таква формулација нема никакве везе са оним што се заиста десило у салу јер су управо члановима Владе опозиционари рекли су да лопови.

12:21

„Силеџије једне најобичније“: Орлић виче у сали и тражи да опозиција не гура

Председавајући Владимир Орлић почео је да виче у сали и назива опозицију „силеџијама“.

„Срам вас било, силеџија најобичније. Јесте са тим насиље дошли овде, ко сте ви да тучете било кога, прекините са тим. Зеленовићу не гурајте друге народне посланике, сви нека седну на места која им припадају“, рекао је Орлић.

12:11

Опозиција дува у пиштаљке, носи транспаренте и виче уа, а Орлић поручује: „Бруко људска“

Након обраћања председнице Владе Србије Ане Брнабић почела је расправа. За реч се јавио посланик Јахја Ферхатовића, али је опозиција наставила блокаду.

Посланици Драгана Ракић, Небојша Зеленовић и Срђан Миливојевић дувају у пиштаљке, нове транспаренте и траже да се прекине са заседањем.

„Бруко људска, бруко. Мариника Тепић хоће да разори клупу, Миливојевићу шта вам је то, клепетуша нека? Треба да вас је стид и срам због пензионера и свих мајки у овој земљи“, рекао је Орлић

11:55

Обезбеђење не да медијима да уђу у салу

Скупштинско обезбеђење не дозвољава представницима медија да уђу у салу.

До сада, на сваком почетку заседања представници медија су могли да уђу у салу и фотографишу посланике, али данас им нису дозволили људи из обезбеђења.

11:47

„Забела, забела“: Опозиција узвикује, Брнабић образлаже предлог за новог министра привреде

Сви представници проевропске опозиције устали су са својих места и кренули су у блокаду парламента. Део окупљених узвикује „Забела, Забела“ и „напоље, напоље!“.

За то време, председница Владе Ана Брнабић представља кандидата за министра привреде Слободана Цветковића.

11:39

„Лопови, лопови“. Опозиција узвикује против власти, стигли Брнабић, Синиша Мали – ори се у сали

Представници опозиције почели су са блокадом рада парламента одмах након што су чланови Владе ушли на заседање.

Сви посланици проевропске опозиције подигли су папире на којим се траже да се престане са насиљем, да се преузме одговорност…

„Ми ћемо да радимо“, рекао је Орлић.

11:25

Мариника Тепић: Орлићу, изјасните се о београдским изборима

Шефица посланичке групе „Правац Европа“ Мариника Тепић затражила је од председавајућег Орлића да се изјасни о одржавају ванредних београдских избора.

„Заједно са колегама из опозиције тражимо да се изјасните о расписивању избора који су у вашој надлежности, а то су београдски и да кажете када ће се догодити. Упорно понављате, спинујете, да смо сми ти који покушавају да спрече да мајке не добију новац. Не, ви сте ти који спречавате јер да испуните захтеве протеста, све би било у реду. Ви се понашате као да се ниишта није догодило. Свим заташкавањиима покушавате да створите слику да је све у реду, насиље је експлодирало, моје колеге су говориле о томе. Шта се догодило са налогом Владе Министарству правде, дан након масакра у Рибникару“, упитала је Тепић.

11:16

Миливојевић: Стрпљењу опозиције дошао крај, тражимо изборе

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић поручио је да је стрпљењу опозиције и грађана дошао крај.

„Опозиционом стрпљењу је крај и ми тражимо расписивање ванредних избора. Нећемо дозволити да се расправља о ребалансу буџета, не зато што смо против пензионера и мајки већ зато што је тај ребаланс последња прилика да се гурне народу рука у џеп. Колико сте одушевљени вешћу да хоћемо изборе види се по вама, види се као да сте на парастосу. Ми идемо у блокаду ове седницу јер до ребаланса буџета долазимо од рекордне заплане од 17 тона кокаина, мафија је остала без основног извора прихода, зато диже акцизе, порезе. Нема више пара за УС опен, сада је то заклопен, нема више пара за клима уређаје. То сте видели од свог газде Аљбина Куртија, да кроз нарко бизнис финансирате стварање државе. Вучић се извинињава Немцима због речи Братислава Гашића, а ко ће нама да се извини за Панду, Рибникар, Младеновац, Јовањицу. Када ће се нама да се извини, први смо у Европи по стопи организованог криминала“, нагласио је Миливојевић.

11:05

Рашковић Ивић: Зашто Вучић није тражио хитно заседање Савета безбедности УН

„Председник Србије је недавно изјавио да ће тражити хитно сазивање СБ УН због малтертирања Срба. Колико знам то није учинио. Ја га питам зашто то није урадио онако како је рекао. Ако је разлог томе ове апстиненције то што је Албанија председавајућа СБ УН, само бих подсетиал овај високи дом и нашу јавности да је управо глас Србије био тај који је Албанију пласирао великих 15 у СБ“, рекла је посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић.

11:01

Зеленовић: Власт не може без насиља, грађани сматрају да су протести оправдани

Посланик Заједно Небојша Зеленовић рекао је да власт може да функционише само преко насиља.
Небојша Зеленовић Фото:Коалиција Заједно

„Грађани сматрају да су протести оправдани, да не треба да буде ријалитија, да не треба да пишу, проносе мржњу, насиља. Ви пуштате да време пролази, да ће то урадити они људи који су спремни да врате нормалност у јавни простор, који су спремни да се изборе са насиљем. Један од разлога што смо тражили изборе је тај што су неке мајке послале децу у школу и рекли чувајте се. Ако погледате како изгледа ситуација у здравству, ако немате везу у СНС, тешко да ћете се излечити. Ко је боравио у болницама зна то. Пољопривредници у никад горој ситуацији, шест ребаланса неће да им помогне. Ниста им дали ни 6.000 хиљада које сте обећали. Орлић каже ово је насиље, па где ћете људи веће насиље. Нудили сте у парламенту да причамо, разводнили ствар. Ова без насиља не може да буде власт, али удружени грађани можемо да се изборимо, да информисање буде квалитетније, да почну да се мењају ствари“, рекао је Зеленовић.

10:49

Мирослав Алексић: Позивам Ану Брнабић да поднесе оставку

Посланик Народног покрета Србије Мирослав Алексић позвао је премијерку Ану Брнабић да поднесе оставку на ову функцију, а председника Вучића да распише изборе.

„Постављам питање Влади и премијерки Ани Брнабић, она је овде током трагедија које су се догодиле, рекла да је ковертиала оставку. Сада је сада питам зашто није до сада поднела оставку и позивам је да то уради. Под њеним управљањем држава се распада. Ово је земља где ваша власт велича криминалнце и нарко дилере, прогони полицајце, земља где републичка тужитељка штити криминал, земља где сматрате да грађани треба вама да служе, а не ви њима. Земља где пољопривредници једва састављају крај са крајем, где државни системи попут ЕПС-а служе за черупање. Србија је данас земља у којој ви који сте на власти измевате људе који по киши сунцу шетају, да буде безбедан сваки грађанин. Жељко Митровић наставља ријалити програме, не желим ми ту Елиту. Ниједна власт није била неодговрније. Време је да се погледате у огледало и кажете ми смо ти који управљају Србију, ми смо одговорни. То што хоћете да одржите седницу и подигнете акцизе, јер вама није довољно, још дубље завуците грађанима руку у џеп“, рекао је Алексић.

10:38

Костић (Двери): Подржавамо идеју да се распишу избори

Посланик Двери Иван Костић подржао је предлог опозиције да се иде на ванредне изборе и нагласио да ова партија, и како каже „државотворна“ опозиција то тражи од марта.

10:33

Орлић одговорио и Лазовићу: Са одушевљењем прихватамо изборе, обавестићемо Вучића

„Са одушевљењем констатујемо ту одлуку, обавестићемо о тој вашој жељи и ВЛаду и председника и добићете одговор у најкраћем року. Желите изборе? Е онда да знате са одушевљењем прихватамо вашу жељу“, одговорио је председавајући Орлић.

10:29

Лазовић: Блокираћемо рад парламента, чекамо Вучића да се изјасни

„Позивам председника Вучића да се изјасни хитно да ли ће прихватити београдске и парламентарне изборе, захтевамо да се хитно изјасни. Организатори протеста ће блокирати рад седнице док не добијемо одлуку око расписивања избора“, рекао је народни посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић.

„Ево вам још једном молба, апел, испуните захтеве, хајде да окренемо други лист. Ово су најмасовнији протести од 5. октобра, ово су протести који подржавају сви грађани Србије, па чак и 20 одсто ваше партије. Молим вас да окренемо други лист, да вратимо стабилност и безбедност, али док не добијемо одговор, ова седница се неће одржати“, истакао је он.

10:26

Орлић: Прихватам жељу опозиције да изађемо на изборе

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је пре почетка седнице да са задовољством прихвата жељу опозиције да изађе на изборе и да ће о томе обавестити надлежне институције.

Орлић је на конференцији за новинаре у скупштинском холу изјавио да су данас на дневном реду важне теме, да посланици треба да размотре ребаланс буџета након којег ће бити повећане плате и пензије, а да део опозиционих странака жели то да спречи.

10:22

На седници 189 посланика

У сали присутно 189 посланика. Владимир Орлић је констатовао да постоје услови за рад.

10:09

Опозиција уједињена: Тражимо београдске и парламентарне изборе, блокираћемо парламент

Организатори протеста „Србија против насиља“ и посланици у Скупштини обратили су се данас на конференцији за медије. Они су саопштили да траже ванредне београдске и парламентарне изборе до краја године и да ће данас блокирати рад парламента.

„Јуче смо имали веома успешан састанак на којем смо се договорили које ћемо кораке предузети како бисмо реализовали захтеве грађане. Ми смо као што смо имали прилике да видите, борили смо се да се захтеви испуне, да све што је у вези са трагедијама не буде испод тепиха и заказали седницу упркос вољи већине. Били смо у парламенту, грађани испред вршили притисак да се испуне захтеви, говорили смо на конференцији за новинаре. Нажалост нису испуњени захтеви и донели смо одлуку у правцу којем смо се договорили, а то је да ћемо прећи на друкчије облике деловања. Оно што се може очекивати је да ми који смо се борили за то сада кажемо ако они нису хтели, ми ћемо их испунити. Ми тражимо подршку грађана на парламентарним изборима. Захтеваћемо парламентарне и београдске изборе. Уколико власт жели да распише неке лажне изборе, суочиће се са грађанима. „, рекао је на конференцији за медије председник ДС Зоран Лутовац.

Посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић рекао је да ће опозиција блокирати рад парламента и захтевају хитан одговор председника Србије Александра Вучића.

„Свима је јасно да власт не жели да испуни захтеве протеста, захтевамо расписивање београдских и парламентарних избора како би опозиција као свој први корак испунила захтеве грађане. Сматрамо да избори који би били одржани до краја године били решење и захтевамо хитан одговор Александра Вучића. Блокираћемо ову седницу док не добијемо одговор о одржавању избора и наставићемо са протестима“, поручио је Лазовић.

04. сеп – 21:04

Ћута позвао опозицију да блокира рад парламента

Народни посланик Александар Јовановић Ћута позвао је на протесту „Србија против насиља“ посланике из опозиције да блокирају рад парламента.

Казао је да опозиција мора да блокира скупштину, да захтева изборе, а да на њима наступи заједно.

04. сеп – 21:00

Буџет, акцизе, јавна предузећа, избор министра привреде: Шта је све на дневном реду

На дневном реду ове седнице ће између осталог бити Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету Републике Србијје, Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, о пензијском и инвалидском осигурању.

Посланици ће расправљати и о изменама Закона о просветној инспекцији, учешћу цивила у међународним мисијама и операцијама ван граница Србије и низу споразума.

Поред тога, посланици ће гласати и за избор новог министра привреде. Раније, владајућа већина предложила је Слободана Цветковића за новог министра.