Прочитај ми чланак

Циркус на локалу: На власти “Аеродруми”, шпијуни, весељаци

0

Формирање локалних власти широм Србије увек је са собом носило дозу интриге, калкулисања, отклона од републичких смерница, али понајвише шокантних перосналних решења на местима председника општина, скупштина, граондачелника. Ни овај пут нисмо поштеђени тог циркуса.

Иако неизвесност око републичке Владе и даље траје, неке локалне власти су се одважиле да приступе формирање власти без јасних републичких смерница.

YouTube
Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva o gradskom budžetu

Ево како је то до сада изгледало.

Други мандат “Аеродрума”

Ове недеље је и Крушевац добио новог-старог градоначелника. У питању је Предраг Терзић, млади (36) лав СНС, којег суграђани памте не толико по успесима у фотељи челника овог града, па ни по аферама, већ по специфичном стилу јавних наступа.

У медији је Терзић, наиме, доспео након што је на конференцији за новинаре рекао да и његов град заслужује и жели да буде регионални центар ваздушног саобраћаја, попут Ниша. Нажалост, племенита идеја пала је у други план када је “аеродром” несрећно назвао “аеродрумом”.

После тога неко време није било језичких гафова Терзића, а онда је на ред дошла нова кованица: уместо “зоохигијена”, рекао “зоохијена” и измислио нову животињску врсту.

У новом мандату имаће прилику и за нове лапсусе.

Пожешка дружина

И председник општине Пожега Ђорђе Никитовић је питорескна личност. Портал Нова.рс објавио је видео његових раних радова, на којем се види како пијан пада преко столова. Ово му је, иначе, други мандат на овој позицији.

Његове колеге, које су на челу локалне скупштине, такође су имали занимљив пут напредовања. Како смо објавили, Дејан Мркић и његова заменица Олгица Крсмановић, каријеру су градили преко коментарисања поступака опозиције на друштвеним мрежама. Та активност у народу је позната као “ботовање”, и – опет према народном веровању – награђује се сендвичима. Али, Мркић и Крсмановић добили су и много више од тога.

Тројка са оптужница

Ниш је, такође, добио ново-старо руководство. Велико изненађење (мака гледано са стране) представљао је избор Драгане Сотировски, бивше новинарке РТС и начелнице Округа, на место прве градоначелнице у историји Ниша. Тај избор, револуционаран без сумње, пада у други план када се види персонални састав локалне власти.

А он каже овако: за председника и заменика председника нишке Скупштине изабрани су Бобан Џунић и Игор Новаковић, напредњак и социјалиста, обојица хапшени због наводне корупције пре неколико година.

Како пишу Јужне вести, осим тога, конституисане су прошле недеље и општинске скупштине у Нишу, а за председника палилулске изабран је Никола Божић из СНС, два пута хапшен – први пут са Џунићем 2017, а други пут средином 2018, опет због наводне проневере. У случају Николе Божића навели су да је оптужница подигнута, али да је, по процедури, на испитивању у Вишем суду. Подсећамо, прошле недеље изабрана је нова градска власт, а СНС и СПС су наставили коалицију.

Суботички трилер

У Војводини, с друге стране, позитивне промене.

Грађани Суботице (макар они који нису клони насиљу) одахнули су што је са чела града отишао Богдан Лабан, познат по претњама да ће страначком колеги ишчупати гркљан. али, не лези враже, ето на његовом месту Стеван Бакић Баки, човек који је по сопственом признању шпијунирао и пратио грађане овог града који су протестовали на демонстрацијама “1 од 5 милиона”.

Балкански шпијун је, тако, наследио шармантног чупача гркљана.Суботички трилер

У Војводини, с друге стране, позитивне промене.

Грађани Суботице (макар они који нису клони насиљу) одахнули су што је са чела града отишао Богдан Лабан, познат по претњама да ће страначком колеги ишчупати гркљан. али, не лези враже, ето на његовом месту Стеван Бакић Баки, човек који је по сопственом признању шпијунирао и пратио грађане овог града који су протестовали на демонстрацијама “1 од 5 милиона”.

Балкански шпијун је, тако, наследио шармантног чупача гркљана.

Староградска концентрациона власт

Иако је престоница практично у блокади јер се чека предсендиков “миг” како би локалне власти могле да формирају коалиције по његовом укусу, власт на Старом граду је “ушла у пуцањ” и формирала се по угледу на концепт концентрационе Владе.

Тако у општинској власти имамо СНС (која је замало сама освојила натполовичну већину), СПС, али и прелетача из опозиционе “Метле” који је у већу општине, као и председника скупштине из редова СПАС-а.

На први поглед нерационално дељење моћи; на други већ – класична СНС сваљивање одговорности. Па ко прихвати.

Пад куће Николића

Није изненађење, али јесте крај једне епохе: Радомир Николић више није градоначелник Крагујевца, па је, кренуо је стопама свог оца Томислава.

Николић, који је месецима пре избора испраћан са места градоначелника, поражен је од стране друге струје напредњака и тренутно је без намештења. У најбољем маниру СНС, немогуће је сазнати да ли се и која функција спрема за Радомира, али, ако је заиста кренуо очевим стопама, бић лукративна и безбедна.