Прочитај ми чланак

ЧЕШКА: Странке и јавне личности покренуле петицију за ослобађање Шешеља

0

ladislav-zemanek-650x487

Поводом последњих дешавања везаним за здравствено стање Војислава Шешеља велики Политичкох организација и јавних личности из Чешке упутио је подршку председнику СРС. Ради се о укупно 10 политичких организација које су поред званичне подршке покренуле петицију за Шешељево ослобађање. Петицију су такође подржале јавне личности попут Чешког редитеља Вацлава Дворака и истражитеља специјализованог за област војних судова Ладислава Батора.

Како стоји у саопштењу Чешке Националне демократије, ова странка ће покренути петицију за пуштање на слободу Војислава Шешеља, а прикључиће им се још 9 организација. Они наводе да је целокупни рад трибунала у Хагу недвосмислено показао да се ради о суду који је под политичком контролом, јер су резултати њихових пресуда по правилу уперени против Србије.

Национална демократија додаје да бу човек који је под Шешељевим околностима добровољно отишао пред суд у свакој земљи био пуштен да се брани са слободе, њему се поред притвора украћује адекватна здравствена заштита.

Како истиче подпредседник Националне демократије Ладислав Земанек, нужно је да се жртве трибунала рехабилитују, а да је једина морална одлука да се Војислав Шешељ пусти на слободу.

Списак организација које су у Чешкој подржале петицију за Шешељево ослобађање:

Национална демократија
Патриотски Фронт
Асоцијација независних медија
Чешки покрет националног јединства
Европски Фронт солидарности са Косовом
Национални просперитет
Генерација Идентитета
Пријатељи Срба на Косову
Червенобели (Студентска организација)
Национална идеја

Петицију је такође подржао и редитељ редитеља Вацлав Дворак творац Чешког филма отето Косово као и Ладислава Батора истражитељ специјализован за област војних судова.

(Правда)