Прочитај ми чланак

Цео регион на готовс

0

Регион југоисточне Европе подигао се на ноге због могуће опасности од појачаног прилива сиријских избеглица и миграната из Азије који и даље покушавају да балканском рутом стигну до земаља западне Европе.

zandarmerija-srbije--foto-fonet_f

Појачане активности војске и полиције, осим у Србији, приметне су и у Хрватској, Словенији и Мађарској, а и Немачка се озбиљно припрема, не само за нови талас избеглих, већ и за борбу против тероризма.

Овакве припреме су због затезања односа између Загреба и Београда унеле међу народ обе земље страх од нових оружаних сукоба.

Као и у Хрватској, и у Србији су, према тврдњи наших читалаца, учестали позиви војним обвезницима на вежбе, а прича се и да су у току и полицијске припреме. Међутим, портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић за „Вести“ каже да је реч о неоснованим спекулацијама, јер нема ни говора о подизању борбене готовости, већ је реч о редовним активностима.

Ни велики неће рат

Војни аналитичар Љубодарг Стојадиновић појашњава за „Вести“ да Министарство одбране обавља послове у складу са својим надлежностима.

– Не постоји никаква опасност од непосредног сукоба, јер иако има варница Хрватске са Србијом, руководства сигурно нису спремна да ратују, а ни они који кризе контролишу. Уверен сам да велике силе не би дозволиле да се било какав инцидент решава насиљем – каже Стојадиновић.

– Нећемо ни у какав рат. Ради се о законској војној процедури важећој за све грађане Србије, без обзира на то да ли су служили војску или не, а то је да када напуне 30 година добијају позив из војног одсека да би примили распоред за резервни састав. Тих позива ће бити и убудуће, а иначе, ми смо презадовољни досадашњим одзивом грађана – навео је Кривокапић.

Појаснио је да је реч о радној, војној и материјалној обавези, проистеклој из чињенице да је 2011. у Србији обустављено служење војног рока.

– Због тога су многи вероватно помислили да је тада престала свака обавеза према војсци и одбрани државе, а у ствари није – каже наш саговорник уз напомену да су они који су служили војни рок у обавези да буду у резервном саставу војних јединица, док они који нису, иду у цивилну заштиту, или уколико сами желе, у војне јединице.

Припремају се и Немци

Бундесвер и немачка полиција од следеће године изводиће заједничке вежбе као припрему за случај терористичких напада. Војска и полиција ће заједно сценарио великог терористичког напада реализовати најкасније у фебруару 2017. О тим вежбама договорили су се министар унутрашњих послова Томас де Мезијер и министарка одбране Урсула фон дер Лајен.

Патроле заједничких снага војске и полиције су, према речима Кривокапића, појачане од 19. јула у циљу сузбијања илегалних миграција на границама према Бугарској и Македонији.

– То је дало запажене резултате, јер је ухваћено више од 5.200 миграната и 35 кријумчара – навео је портпарол Министарства одбране.

Страх од нових сукоба појавио се и у Хрватској где су, такође, војни обвезници са подручја Славоније добили позиве за нови ратни распоред, али како тврде у Загребу, то нису припреме за рат, већ да се види са чим располажу ако дође до великих поплава, или полицији затреба помоћ у контролисању избегличког таласа. Да нема разлога за бригу тврди и одлазећи хрватски министар полиције Влахо Орепић, али је, ипак, полицајце из Славоније раније вратио с мора, где су били на испомоћи.

Словенија ће, ако се понови масовни избеглички талас, бити присиљена на строге „крајње мере“, поручила је министарка полиције Весна Гјекеш Жнидар, додајући и да жичана ограда на граници остаје до даљег.

Мађарска најављује и подизање другог бедема, а подигла је на граници полицијске и војне хеликоптере, дронове, борбена возила, термовизијске камере, коњичке јединице и обучене псе.

Резервисти задужили борбене ранце

Већ неколико дана Војска Србије и МУП Србије појачали су активности и припреме за евентуалне сукобе или проблеме са илегалним мигрантима. Како „Вести“ сазнају, учестали су позиви војним обвезницима на вежбе, а полиција је добила бојеву муницију да вежба гађање из аутоматског оружја.
Наши саговорници нису знали да кажу да ли је све то због стања узрокованог затварањем граница према Македонији и Бугарској и најаве новог таласа избеглица које су стациониране у Турској.

– Позван је један број војних резервиста на вежбе. Задужили су нову опрему, униформу, борбене ранце. Ово не би било толико необично, иако се већ годинама војне вежбе готово не одржавају, да и официри Војске Србије нису у неколико фирми почели да пописују тешку механизацију и багере, те обавештавају власнике фирми да не смеју да их продају без одобрења – каже извор „Вести“ из Војске Србије.
И у МУП-у Србије је ситуација „необична“.

– Полицајци су задужили дуге цеви. Стигле су нам „марице“ са муницијом и дужни смо да обавимо бојева гађања до Нове године. Велики број млађих полицајаца никада није пуцао из калашњикова, па сада морају да вежбају – каже извор „Вести“ из МУП-а Србије.