Прочитај ми чланак

Чеку: Ускоро Војска Косова; Божовић: Хапсимо оне који су запалили немачку амбасаду

0

(НСПМ)

agim-ceku-beta_fАгим Чеку изјавио је да ће формација ,,Косовске снаге безбедности“ постати „Војска Косова“, пише данас Коха Диторе.

Чеку је у „Скупштини Косова“ рекао да се ради на научној студији чији је циљ да одреди потребе и могућности „Косовских снага безбедности“.

– За то је потребно време, али ради се о процесу који је динамичан и креће се у правом смеру – изјавио је Чеку, уз констатацију да парламент треба да одлучи како ће се та трансформација звати.

– Једина институција коју Косово нема, једина неизвршена дужност, је војна сила. Парламент ће одлучити колико ће бити велика и какви ће јој бити капацитети, јер ће због тог процеса бити неопходно да променимо устав, предложимо нове законе и променимо постојеће – рекао је Чеку.

Владимир Божовић: Чинимо значајне напоре да се нађу починиоци паљења немачке амбасаде

 

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Владимир Божовић изјавио је данас да се воде истраге и улажу значајни напори како би се пронашле особе које су палиле немачку амбасаду током митинга „Косово је срце Србије” у фебруару 2008. године у Београду.

vladimir bozovic(1)

„Воде се истраге и улажу значајни напори да дођемо до починилаца тих и других кривичних дела”, рекао је Божовић новинарима пре скупа у хотелу „Холидеј ин”, где се одржава округли сто о изазовима и унапређењу комуникације између полиције, тужилаштва и јавности.

Он је додао да тај процес није нимало лак, али да то не значи да се на њему не ради.

На скупу ће, како је најављено, осим Божовића, говорити тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић и шеф Одељења за владавину права Мисије ОЕБС-а у Србији Романа Швајгер.

Расветљавање контаката Дачића и Мише Банане

Полиција врло интезивно ради на расветљавању контаката министра унутрашњих послова Ивице Дачића са Родољубом Радуловићем, званим Миша Банана, оптуженим за шверц кокаина и нико неће бити заштићен од истраге и утврђивања чињеница и околности, изјавио је данас државни секретар МУП Србије Владимир Божовић.

– Ради се врло интезивно без обзира на име, презиме, функцију и положај и нико неће бити заштићен од истраге – рекао је Божовић новинарима на скупу о сарадњи полиције, тужилаштва и медија у београдском хотелу „Холидеј ин“.

Божовић је истакао да медији не би требало да преузимају улогу полиције, тужилаштва и суда него да је на њима да јавност правовремено и истинито информишу.

Он није директно одговорио на питање да ли се води истрага о пословању „Србијагаса“, него је рекао да криминалистичка полиција, која је кичма МУП-а Србије и полиције, ради предано и интензивно.

– И „Србијагас“ и сва друга предузећа која су била под истрагом и испитивањем – рекао је Божовић.

На поновљено питање да ли постоји „случај „Србијагас“ Божовић је одговорио:

– Нисам вам ништа рекао.

Божовић је навео да ће истрага о наводним злоупотребама у Жандармерији бити завршена до краја ове недеље или почетком следеће.

– Наравно да има помака, 10 до 15 дана, очекује се врло брзо до краја ове или почетком следеће недеље. Ради се у складу са законом. Институције раде свој посао у сарадњи са тужилаштвом и унутрашњом контролом – рекао је Божовић.