Прочитај ми чланак

ЧЕКАЈУЋИ ПЛАТУ од „магичних“ 500 евра, Вучић има нови рок – пре краја године

0

Становницима у Србији годинама се обећава раст стандарда. Између осталог и просечна плата од 500 евра. Колико је, економски, Србија заиста снажна и колико су такве најаве реалне?

„За годину дана бићемо земља са највишим просечним платама, бићемо земља која је по први пут успела да многе од њих претекне у последњих стотину година, од Првог светског рата па на овамо“, рекао је председник Србије Александар Вучић.


А готово од самог почетка владавине Српске напредне странке, шеф напредњака, осим обећања да ће грађани живети боље, обећава и да ће просечна плата у Србији бити пет стотина евра. 

Хронологија истих изјава на ту тему сеже још у 2016. годину, када је садашњи председник јавности саопштио да ће плата бити 500 евра, а онда су рокови за испуњење тог обећања почели да се померају.

У јануару 2016. Александар Вучић је најављивао: плате у 2017. биће 500 евра. Рок је померен за почетак 2018, а у међувремену прогнозирана је просечна плата од 395 и 430 евра. У 2017. најављено је да ће крајем 2018. плата бити 500 евра, а у 2018. да ће до краја те године бити достигнута поменута цифра.

Како ниједне године просечна плата није достигла ту више пута најављивани цифру – председник Србије сада за старо обећање има нови рок.

„Пре краја године, просечна плата у Србији биће више од 500 евра“, рекао је.

А све, каже Вучић, зато што Србија има суфицит у буџету. Да постоји простор за повећање плата и пензија, не поричу ни у Фискалном савету. Буџетске бројке оцењују као добре. 

„Имали смо драматичну ситуацију и успели смо да се консолидујемо. Пензије ће бити повећане за шест одсто. Извесно је и повећање плата – оно ће се, међутим, и даље базирати на дискреционим одлукама Владе, што није добро“, наводи члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

Аналитичатри, међутим, сматрају да је није могуће да се до краја 2019. године испуни обећање и просечна плата достигне „магичних“ 500 евра. Два су разлога за то, појашњавају: износ актуелне просечне плате који је и даље низак, а други разлог се крије у томе што је продуктивност српске привреде слаба. 

„По извештају Републичког завода за статистику, од 25.06. просечна плата је износила 54.625 динара, што када се пренесе у евре, пошто је цела прича у еврима – онда је то тачно 463 евра. Да би се достигло до краја године 500 евра, потребно је да буде повећање од оквирно 8 одсто просечне плате, што је доста тешко, треба бити заиста оптимиста, па поверовати да ми то можемо“, сматра Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

„Примања, пре свега, у приватном сектору, зависе од продуктивности привреде, раста продуктивности, ми немамо неки већи раст продуктивности да би се то одразило на плате, чак тих 500 евра можда и не би било тако добро јер би брзо достигли ниво плате који привреда не може да издржи. Једноставно то би значило смањење конкурентности привреде“, каже економски новинар листа „Данас“ Милош Обрадовић.

Упркос оптимистичним прогнозама политичара, аналитичари упозоравају да плате не треба да расту више од привредног раста, који је у случају Србије око 3,5 одсто. А тиме, закључују, плата од 500 евра остаје и даље недостижна.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!