Прочитај ми чланак

Чедомир Јовановић: Патријарх и премијер уопште не разумеју ни земљу ни свет!

0

Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић критиковао је данас изјаве патријаха Иринеја и премијера Ивице Дачића о Косову, Европској унији, савезницима и о циљевима којима треба стремити.

„Патријарх и премијер уопште не разумеју ни земљу којој желе да буду ауторитети, ни свет и време у коме се та земља налази, ни разлоге нашег вишедеценијског пропадања“, оценио је Јовановић у изјави за јавност.

„Обојица робују старим заблудама и површном бежању од суштине проблема данашње Србије. Нити је тачно да би европска оријентација земље значила комадање Србије, нити је у праву премијер када каже да ћемо без Косова остати и ако одустанемо од Европе, тражећи у Европи компензацију за тај губитак“, казао је Јовановић.

Он је оценио да је то „препуцавање које нема никакве везе са стварним потребама ове земље и не пружа одговор ни на једно питање које је кључно за наш опстанак“.

Јовановић је навео да нема места самозаваравању да ће упорно понављање фразе о Европи и Косову сачувати Косово, ни да ће „патетика о вечитој жртви и неправди коју трпимо понудити бољу судбину од оне које су нам донели они који су пре патријарха Србији нудили спас кроз пропадање у самоизолацији“.

„Тај рецепт фатализма, који данас свако на свој начин понављају и патријарх и премијер, већ нас је уништавао у прошлости, када смо прво себе одсекли од света почетком деведесетих, а онда после неколико година потпуно окренули главу и напустили Србе широм бивше Југославије када је Милошевић накратко почео да води наводно другачију политику, али на сличним основама које данас Дачић намеће друштву“, оценио је Јовановић.

Он је истакао да Србија најзад мора да дефинише свој политички циљ, начин на који ће га остварити и да одговори себи на питање у ком року и којим средствима то може да уради. „Србија ће постати држава онда када буде била способна да разуме Европу, када кроз њене механизме постане способна да разреши проблеме са народима који око нас живе, и кроз политички договор са Приштином, као кредибилан партнер са извесном перспективом чланства у ЕУ, постане ефикасан заштитник права Срба на Косову, а кроз савезништво са ЕУ и НАТО коначно осигура мирну будућност целом региону“, казао је Јовановић.

 

(Бета)