Прочитај ми чланак

Чедином бившем омладинцу три године због дроге за силовање

0

Апелациони суд у Београду праоснажно је осудио на по три године затвора тројицу окривљених због диловања наркотика ГХБ, који је познат под називом дрога за силовање. Један од њих тројице је Урош Косановић, некадашњи члан странке Чеде Јовановића, ЛДП.

Овом одлуком потврђена је пресуда Вишег у Београду из јануара ове године којом су Урош Косановић, Славко Варничић и Жељко Радујковић осуђени као саизвршиоци за кривично дело неовлашћено стављање у промет опојних дрога.

Осуђени су јер су 9. новембра 2016. године, у стану у Београду који су заједно користили, неовлашћено ради продаје држали “психоактивне контролисане супстанце проглашене за опојну дрогу, наводи се у пресуди која је објављена на сајту Апелационог суда.

То су: ГХБ (гама хидроксибутерна киселина) у укупној количини од 1.990 мл, амфетамин са кофеином и креатином у укупној количини од 9,19 грама и кетамин у количини од 7 мл”, а приликом хапшења код њих је пронађена и вага за прецизно мерење.

Од олакшавајућих околности приликом изрицања казне, суд је ценио да они раније нису осуђивани, док отежавајуће околности није нашао, наводи се у одлуци суда.

Подсетимо на овај случај који се догодио 2016. године – вредност вештачке дроге, течног екстазија (ГХБ), коју је полиција тада запленила на тржишту је око 600.000 динара. Мешали су га с антифризом, што може бити смртоносно. Приликом претреса њихових станова пронађено је 4,5 литара гама-хидроксибутирата (ГХБ), у свету познате као „џи“, течни екстази или дрога за силовање.

У стану код Главне железничке станице, који су изнајмљивали Косановић, Враничић и Радујковић, пронађена су два литра ГХБ, мања количина амфетамина и вага за прецизно мерење. Код Насковића су пронађене флашице укупне запремине 180 милилитара, као и канта са 2,33 литра поменуте дроге. Прегледом именика у телефону установљено да се у њему налазе бројеви телефона неких познатих естрадних личности, али и политичара. Претпостављао се да је реч о муштеријама, односно клијентима који су од Насковића набављали дрогу. Међу њима су познате естрадне личности, али и политичари, који су наркотике куповали да би оргијали с млађим особама.

Претпостављало се да је Косановић преко познанстава из политике био веза с политичарима који су куповали дрогу.