Прочитај ми чланак

Чеда носилац листе Бошњака и Црногораца у Војводини

0

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић на предстојећим изборима у Војводини носилац је мањинске листе “Коалиција за мир”, коју чине Бошњачка грађанска странка и Странка Црногораца, а на којој се налазе и чланови ЛДП-а. Јовановић је покушао и од Републичке изборне комисије да добије сагласност да његова коалиција и на парламентарним изборима добије статус мањинске, али је његов захтев одбијен као "неблаговремен".

Либерално демократска партија ће и на покрајинском и на републичком нивоу на изборе изаћи у коалицији са Бошњачком грађанском странком (БГС) и Странком Црногораца (СГ). Међутим, на изборима у Војводини ЛДП се не помиње као чланица “Коалиције за мир”, иако је лидер те партије означен као њен носилац листе.

 

Са друге стране, на ниву Републике ЛДП ће предводити коалицију са БГС и СЦ, али и са још неким странкама и покретима, попут Влашке народне странке, Удружења Југословена у Србији, Акционе мреже и асоцијације ромских организација, Удружење грађана “Румуни Хомоља” и Скаска.

У Решењу Покрајинске изборне комисије наводи се да је утврђено увидом у Регистар политичких странака, као и у Статут, Програм и оснивачке акте политичких странака које чине коалицију, да су БГС и СЦ странке националних мањина, као и да “Коалиција за мир” испуњава услове да јој се утврди положај коалиције политичких странака националних мањина.

Како се наводи у Решењу ПИК-а, њихов основни циљ биће “представљање и заступање интереса бошњачке и црногорске националне мањине и заштита и побољшање права њихових припадника”.

Нижи цензус за мањине

Додељивање статуса мањинске коалиције аутоматски значи и нижи цензус за улазак у војвођански парламент, а колико он износи зависи од броја бирача који су изашли на изборе и неважећих листића. Примера ради, на претходним покрајинским изборима мањинским листама било је потребно нешто мање од 8.000 гласова за улазак у војвођански парламент.

Како су за Нова.рс рекли у мањинским партијама, на републичким изборима у најбољем случају мањинама је потребно око 11.000, а у најгорем око 20.000 гласова за прелазак цензуса, односно природног прага.

Ипак, ЛДП неће имати прилику да на парламентарним изборима наступи као чланица мањинске коалиције, јер је Републичка изборна комисија одбила њихов захтев. У Решењу који је донео РИК наводи се да је тај захтев био неблаговремен.

Републичка изборна комисија у том документу подсећа да РИК одлучује о томе да ли подносилац изборне листе има статус политичке странке националних мањина или коалиције странака националних мањина посебним решењем, а на предлог предлог подносиоца изборне листе, који мора бити достављен при подношењу изборне листе. РИК је закључила да је тај предлог овлашћено лице “Коалиције за мир” доставило три дана након подношења изборне листе, због чега се он сматра неблаговременим. На ово решење може се поднети приговор РИК-у у року од 24 сата, односно у овом случају у току данашњег дана.