Прочитај ми чланак

Чеда Динкићев кандидат за градоначелника Београда

0

Ceda Jovanovic1

Коалиција за цензус! Чедомир Јовановић и Млађан Динкић разматрају могућност да заједно изађу на ванредне изборе у Београду, који ће бити одржани 16. марта.

Ако до договора дође, лидер ЛДП-а, био би заједнички кандидат за градоначелника, сазнају Наше новине. Према информацијама, два лидера састајали су се овим поводом већ неколико пута, и ужурбано раде на усаглашавању ставова и циљева под којима би било могуће формирати предизборну коалицију.

Јовановић и Динкић заједничким наступом у престоници покушавају да избегну сценарио од пре две године, када ни УРС ни ЛДП нису успели да освоје довољан број гласова за прелазак цензуса.

„Преговори су у току, а прва ствар око које је постигнута сагласност јесте да ће Јовановић бити кандидат за наследника Драгана Ђиласа. Извесно је да обе странке желе ту коалицију и да је виде као решење на изборима, на првом месту прелазак цензуса. УРС и ЛДП-а нису у последње време имали неке жешће окршаје у јавности, а у ове две странке сматрају да су им програми врло слични.

Након разилажења са ДС, ЛДП-у није остало много маневарског простора за прављење коалиција, а слична је ситуација и са УРС-ом“, каже извор близак УРС-у.
Он сматра да ће Јовановићу кандидатура за градоначелника добро доћи и за резултат на републичким изборима, што је још један од разлога за сарадњу са Динкићем.

„Чеда је свестан да му та кампања може донети додатне гласове и на ванредним парламентарним изборима, за које се спекулише да су све извеснији“, каже саговорник.

Да је сарадња ове две странке могућа и да им блиски програмски циљеви олакшавају договор, указује и чињеница да је дугогодишњи функционер ЛДП-а Зоран Остојић пред локалне изборе на Вождовцу прешао у Београдску иницијативу, за коју су медији касније открили да је потекла из кухиње УРС-а.

Нико од званичника из ЛДП-а и УРС-а јуче није желео да се оглашава.

 

(Наше Новине)