Прочитај ми чланак

„Част отаџбине“ из Београда организује контрамитинг у Бањалуци, најављен и Додик

0

Удружење „Част отаџбине“ из Београда организатор је вечерашњег контрамитинга који ће се одржати на паркингу парка „Младен Стојановић“ у Бањалуци, у исто време када је у том парку заказан протест опозиционих странака из Републике Српске.

Из Странке независних социјалдемократа (СНСД ) најављено је да ће на контрамитингу бити и лидер те странке и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

 

Медији су пренели да су странке владајуће коалиције јуче смс порукама позивале своје чланство на тај скуп.

Из Полицијске управе Бањалука саопштено је да су поднета два захтева за одржавање јавног скупа данас, са почетком у 18.00 часова у парку „Младен Стојановић“.

Из ПУ Бањалука наводе да су један захтев упутили посланици у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић, Јелена Тривић и Небојша Вукановић, а други Удружење „Част отаџбине“ из Београда, објавила је РТРС.

Полицијска управа није забранила одржавање ни једног од пријављених јавних скупова, наводећи да ће полицијски службеници обезбеђивати оба јавна скупа.

„Позивају се грађани да своје ставове изражавају мирно и достојанствено, у складу са прописима Републике Српске, те да се уздрже од нарушавања јавног реда и мира и других облика недоличног понашања“, наведено је у саопштењу ПУ Бањалука.

Опозиција је најавила данашњи протест због инцидента на посебној седници Скупштине РС одржаној 23. децембра, на којој је министар унутрашњих послова Драган Лукач током расправе о Програму реформи БиХ, ударио посланика Партије демократског прогреса (ПДП) Драшка Станивуковића.

Тензије у РС нарасле су након што је БиХ у седиште НАТО у Бриселу упутила Програм реформи, за који опозиција тврди да је преименовани Годишњи национални програм (АНП), којим ће бити активиран Акциони план за чланство у НАТО.

Опозиција је оптужила Додика да је у Народну скупштину РС доставио кривотворен Програм реформи, с озбиром да су пред собом имали документ написан ћирилицом на 21 страници, без потписа и печата, док је у седиште НАТО-а отишао документ са 53 стране, написан на енглеском језику, чија је свака страница парафирана.