Прочитај ми чланак

Чанак због Слобе тражи смену Дачића

0

После пресуде из Хага поново ископани политички ровови из деведесетих година. Палма: Зашто је Југославија бомбардована и била под санкцијама

canak2

МИЛОШЕВИЋЕВА политика и читаву деценију након његове смрти узнемирава духове на српској политичкој сцени. Лидер ЛСВ Ненад Чанак затражио је јуче смену министара Ивице Дачића и Александра Вулина због њихових изјава о некадашњем председнику Србије и Југославије, док председник ЈС Драган Марковић Палма сматра да би Хашки трбунал требало да одговара због „убиства Слободана Милошевића“.

Дугогодишњег председника државе и лидера СПС на политичку сцену „вратио“ је Хаг јер је у пресуди Радовану Караџићу између осталог наведено да није било довољно доказа да је Милошевић био сагласан са стварањем етнички чисте територије. Први су реаговали Дачић, који је казао да је на тај начин Трибунал признао да нема кривице Србије у ратним злочинима у БиХ, и Вулин који је оценио да је тиме потврђена „исправност политике“ Милошевића.

Чанак, међутим, каже да је њихова намера да режим „чији су део били деведесетих година прошлог века, ослободе историјске кривице за националистичку ратну политику“:

– Политика Милошевићевог режима, чије су прве жртве биле аутономне покрајине – Војводина и Косово, завршила је свој биланс са четири изгубљена рата, четири милиона расељених, преко 130.000 убијених и једним међународно пресуђеним злочином геноцида.

Оштро је реаговао и лидер ЛДП Чедомир Јовановић, који је рекао да „бесмислено величање Милошевића и окретање главе од бројних доказа његових злочина може бити избор десног политичког талога, али не и власти која жели да води Србију ка Европи“.

Председник ЈС Драган Марковић Палма каже да би Милошевићеви адвокати требало да туже Хаг:

– Он је отишао здрав, а враћен у ковчегу. Ослобађајућа пресуда Слободану Милошевићу тражи одговоре на многа питања – зашто су уведене санкције Југославији и зашто је бомбардована.

РАЗУМЉИВА НЕРВОЗА

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да су „нервозне реакције“ Јовановића и Чанка на пресуду у којој се Милошевић ослобађа одговорности, показатељ „да њима није важна Србија, мада је ваљда свима у корист што је пресуђено да Србија није одговорна за ратне злочине и етничко чишћење“.

– Овде није реч о Милошевићу већ о Србији. Реакције Јовановића и Чанка су разумљиве, јер они целу своју политичку каријеру граде на причи о Милошевићевим ратним злочинима и одговорности Србије. Зато је оваква пресуда катастрофална по њих – каже Дачић.