Прочитај ми чланак

ЧАНАК: Шешељу да се одузме посланички мандат, наноси штету угледу парламента

0

Владајућа већина у Скупштини Србије већ годину дана крши Закон о избору народних посланика и наноси штету угледу парламента игноришући захтев ЛСВ за одузимање посланичког мандата осуђеном ратном злочинцу Војиславу Шешељу, упозорио је данас председник Лиге социјалдемократа Ненад Чанак.

Он је нагласио и да је писарници скупштине лично доставио хашку пресуду Шешељу.

У саопштењу ЛСВ, које је потписао Чанак, указано је да као један од разлога за престанак мандата пре истека времена на које је посланик изабран Закон наводи правоснажну судску одлуку којом је посланик осуђен на казну затвора безусловно у трајању од најмање шест месеци.

„Сматрамо да је тај случај наступио 11. априла прошле године и да мандат треба препустити следећем посланику на листи Српске радикалне странке“, наводи ЛСВ, подсећајући да је тог дана Жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове, као правни наследник Хашког трибунала, осудило Шешеља на казну затвора од 10 година.

Шешељ је суђен по три тачке оптужнице – за подстицање на прогон, депортацију и друга нехумана дела као злочин против човечности, почињен у Хртковцима у Војводини 1992. године.

Два дана касније, 13. априла, ЛСВ је упутила Одбору за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања захтев за сазивање хитне седнице како би Скупштини Србије било предложено „да констатује престанак мандата народном посланику Војиславу Шешељу“, наведено је у саопштењу.

Указано је и на тадашњу изјаву председника Одбора Александра Мартиновића (СНС) како не може да одузима Шешељу посланички мандат на основу писања медија о пресуди у Хагу, као и да нема намеру да ту пресуду сам тражи.

„Пресуду сам лично доставио на писарницу Народне скупштине Републике Србије, седам дана касније, односно 20. априла 2018. Прошло је више него довољно времена да Одбор за административно буџетска и мандатно имунитетска питања поступи по закону“, нагласио је у писаној изјави Чанак.

Када се томе дода чињеница да је Шешељу у међувремену дозвољено не само да оде, него и да купи кућу у тим истим Хртковцима, потпуно је јасно да надлежни у овој земљи немају жељу да злочинце сместе тамо где им је и место – на сметлиште историје, поручио је председник ЛСВ Ненад Чанак.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!