Прочитај ми чланак

ЧАНАК ПРОТИВ РУСА: Краду нас! Раскините Енергетски споразум!

0

nenad-canak

НОВИ САД- Главни одбор Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) овластио је синоћ посланичку групу те странке у Скупштини Србије да покрене иницијативу за раскидање Енергетског споразума који је Република Србија потписала са Руском Федерацијом.

– Док то не буде и учињено, посланичка група ЛСВ ће поднети и низ других иницијатива, како би умањила штету коју тај уговор наноси АП Војводини и читавој Републици Србији. Једна од њих је и иницијатива за повећање износа рудне ренте, будући да се војвођански нафта и гас шест година бесомучно црпе по најнижој рудној ренти у Европи, а вишеструко мањој него у Руској Федерацији. Најмање што држава, за почетак, може да учини јесте да висину рудне ренте за ову компанију подигне са садашњих три, на законских седам одсто – наведено је из странке Ненада Чанка.

ЛСВ ће у Скупштини Србије покренути и питање обештећења Војводине кроз враћање војвођанског Нафтагаса у надлежност Војводине или учешће у капиталу НИС, а самим тим и у профиту који Република Србија остварује са својих преосталих 29 одсто власништва.

Извор: Информер