Прочитај ми чланак

БУРЕ БАРУТА: Ово чека Србију наредних месеци

0
pritisci na srbiju

Фото: РАС

Ствари на западном Балкану се опасно компликују и Србију следећих месеци чекају искушења која ће одредити њену будућност, али и будућност целог региона.

И да нема ничега другог, две годишњице великих страдања из ратова деведесетих биле би више него довољне. Две деценије од наводног злочина Бошњака у Сребреници и погрома Срба у Хрватској изазваће провалу национализма, али и захтева за смањење надлежности Републике Српске, коју ће Београд морати некако да прође, да не изгуби достојанство, а да не упадне у замку хистерије.

Вучић: Чекам резолуцију

Нисам донео одлуку да ли ћу ићи у Поточаре на обележавање годишњице трагедије у Сребреници, јер још нисам добио нацрт резолуције која се припрема у СБ УН – изјавио је јуче премијер Александар Вучић. Како је истакао, “хоћу ли ићи или не у Сребреницу биће одлука Србије, а не САД, Велике Британије или Руске Федерације“.

Све, међутим, почиње 23. јуна, када би, по очекивањима ЕУ и Немачке, Александар Вучић и Иса Мустафа требало да у седишту ЕУ направе одлучујући пробој у примени Бриселског споразума.

Како објашњавају дипломатски извори “Блица”, од Београда се очекује да, пре свега, пристане на давање позивног телефонског броја за шиптарске окупаторе на Космету, а приштинска страна да престане да блокира формирање заједнице српских општина.

Разговараће се и о управљању језером Газиводе, где се неки коначни договор, признају наши саговорници, ипак не очекује.

Економски програм Владе Србије у великој мери зависи од договора са ММФ-ом, а у другачију врсту контроле, оне политичке и безбедносне, средином јула долазе две главне особе за овај део Европе у министарствима спољних послова и одбране САД Викторија Нуланд и Евелин Фаркаш.

Недељу дана пре Американки стиже нам “краљица Европе”, немачка канцеларка Ангела Меркел. Према дипломатским изворима “Блица”, Меркелова ће у разговорима иза затворених врата тражити за Берлин повољно убрзање трајног решења косовског питања, и то кроз чланство Приштине у УН, као и окретање леђа Србије од Републике Српске.

Уколико Вучићев бриселски дијалог 23. јуна буде успешан, Меркелова ће јавно похвалити Владу Србију и подржати отварање првих поглавља у преговорима са ЕУ.

– Предстоји нам много тешких одлука које ће се доносити у најбољем интересу Србије и њених грађана, а не зарад политичке популарности – овим речима је надолазећа искушења објаснио премијер Вучић.

Извор: Блиц.рс