Прочитај ми чланак

„Волстрит џорнал“: Бајден све више посустаје, није толико оштар као раније

0

Осамдесетједногодишњи Бајден је најстарији председник у америчкој историји. Његове године и когнитивна способност постали су главни проблеми у његовој кампањи за други мандат

Председник САД Џозеф Бајден показује све више знакова посустајања током састанака иза затворених врата, пише „Волстрит џорнал“.

Позивајући се на разговоре са 45 америчких званичника који су последњих година разговарали са америчким председником, тај лист пише да значајан број њих тврди да амерички председник није толико оштар као раније, те да је његово памћење лоше.

„Раније сам се састајао са њим док је био потпредседник, ишао сам код њега кући. То није иста особа“, рекао је некадашњи председавајући Представничког дома Конгреса Кевин Макарти.

Осамдесетједногодишњи Бајден је најстарији председник у америчкој историји. Његове године и когнитивна способност постали су главни проблеми у његовој кампањи за други мандат.

Током своје каријере на Капитол хилу, Бајден је важио за вештог преговарача. Међутим, он је последњих година изгубио ту репутацију, наводи „Волстрит џорнал“.

Бела кућа и њени главни сарадници су демантовали наводе да председник није способан да обавља своју функцију, наглашавајући да је он и даље „оштар и енергичан лидер“.

У мартовском истраживању „Волстрит џорнала“ међу гласачима у седам колебљивих савезних држава, само 28 одсто је рекло да је Бајден физички и психички способнији да обавља председничку функцију, док је 48 одсто изабрало Трампа.

Питања о Бајденовим годинама су појачана у фебруару када је специјални тужилац Роберт Хур, који га је интервјуисао отприлике пет сати током два дана у октобру током истраге о његовом руковању поверљивим документима, известио да је Бајденово памћење „значајно ограничено“.

Бајден је на конференцији за новинаре одговорио: „Дођавола, знам шта радим!

Американци нису имали пуно прилика да виде „спонтаног“ Бајдена. Он је дао мање интервјуа имао мање конференција за штампу него било који од његових недавних претходника у истом периоду наводи „Волстрит џорнал“.

Његов последњи отворени састанак са представницима независних медија био је у октобру 2021. Амерички лист наводи да он има и све мање састанака са члановима Конгреса.