Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ ПОКАЗАЛА ДА ЈЕ МОРАЛ министара небитан

0

Након дводневне расправе у Скупштини Србије у којој је хваљен као најбољи градоначелник свих времена и истовремено оспораван због бројних афера, Синиша Мали јуче је већином гласова посланика изабран за новог министра финансија, уместо Душана Вујовића, који је оставку поднео из личних разлога.

За Малог су гласала 154 посланика, док се против изјаснило 30. Већи део опозиције није присуствовао гласању. Полагањем заклетве, пред посланицима и колегама из Владе Србије, Мали је ступио на нову функцију, а парламент је завршио редовно заседање. Опозиција тврди да Србија не заслужује таквог министра финансија кога прате афере управљања Београдом, учешће у пљачкашким приватизацијама од 2001. године, његов лични сукоб са законом, јер није пријављивао имовину, као и случај лажног доктората.

Одбрану и покушај побијања свих афера које прате Малог, на начин на који је то учинила Ана Брнабић, саговорници Данаса коментаришу као одсуство појмова о етици и моралу.

– Ана Брнабић је, као и у свим другим наступима, показала да су за њу појмови етике и морала или потпуно непознати или, што је можда још тужније, небитне категорије. Поред неистинитог тумачења о плагираним докторату, премијерка Брнабић нам је показала да не разуме разлику између јавног и приватног новца, да мисли да је апсолутно у реду када у главном граду људи са фантомкама оргијају, да је баш добро кад се избегава плаћање пореза и низ других ствари – оцењује за Данас Србијанка Турајлић, чланица Политичког савета Покрета слободних грађана.

Она додаје да је цело излагање Ане Брнабић било сасвим у стилу бахатог питања: „Да ли хоћете да ја узмем будак?“. На шта је једини могући одговор, наставља саговорница Данаса, требало да буде: „Да, свакако, ако нисте способни да обезбедите на други начин да држава функционише.“

– Пред посланицима Скупштине Србије коначно је показала да она и не жели да држава функционише, јер се тако ваљда најлакше и помешају јавне и приватне паре – закључује Турајлић.

Према речима Радомира Лазовића из Иницијативе Не да(ви)мо Београд, Ана Брнабић је наступом у Скупштини Србије потврдила улогу градских власти у рушењу у Савамали.

– Да ли ми то добро разумемо или је и Ана Брнабић, након Александра Вучића, потврдила улогу градских власти у организацији рушења у Херцеговачкој? Да се не ради о тако озбиљној ситуацији да се овај дубоко проблематичан и контроверзан човек унапређује у министра финансија, вероватно би било смешно слушати како премијерка брани Синишу Малог – истиче Лазовић за наш лист.

Он додаје да и ако се са стране остави чињеница то што су десетине хиљада грађана захтевале да он као главни организатор сноси одговорност за ово дело, поред Марије Мали, која је у јавности сведочила да јој се градоначелник хвалио овим нелегалним рашчишћавањем терена, Синишу Малог је као налогодавца већ именовао и Александар Вучић назвавши га, подсећа саговорник Данаса, комплетним идиотом.

– Право питање је шта тужилаштво чека и зашто није покренут случај против налогодаваца рушења. Биће да нису баш „сви похвалили“ ово дело, с обзиром да и Европски парламент тражи да се случај Савамале што пре реши, указујући на притиске и претње власти према Иницијативи Не да(ви)мо Београд. Синиша Мали се неће моћи сакрити ни у министарској фотељи, ни на својим оф-шор дестинацијама на којима је веома активан. Јасно је да је одговоран за рушење у Савамали и само је питање времена када ће се клима контроле медија и правосуђа променити. Заиста мислим да мора одговарати – закључује Лазовић.

Говоривши у скупштини о оф-шор фирмама Синише Малог, премијерка Брнабић казала је да у њиховом раду нема ничег незаконитог.

Драгана Пећо, новинарка Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК), која је учествовала у истраживању сумњивих послова Синише Малог, објашњава да они нису „а приори“ рекли да је пословање преко оф-шор фирми незаконито, али да се такве компаније углавном користе за обављање нелегалних радњи, попут прања новца. Она конкретно кривично дело узима као пример јер је баш Управа за спречавање прања новца издала извештај у коме је навела да постоје основане сумње да је Мали учествовао у прању новца.

Пећо подсећа да је на тај извештај указивала и Агенција за борбу против корупције, а да документи показују да је Мали фирму у Србији продао оф-шор фирми за 525.000 евра, те да је тај новац на крају завршио на његовом рачуну.

Када је реч о афери „24 стана у Бугарској“, председница Владе Србије изјавила је да јој је та афера „једна од најзабавнијих у мандату Синише Малог“ и да „доказ да су сви документи фалсификовани не може да упропасти добру причу коју су смислили“.

Пећо истиче да је срамотно што живимо у држави где премијерка за афере њеног будућег министра каже да су забавне и да уопште нешто за шта постоје докази и документација назива афером.

– Имамо доказе да су 24 стана у Бугарској купљени преко две оф-шор фирме са Девичанских Острва. Међутим, наши органи се нису бавили тим случајем и ништа није ваљано испитано. Све је у рукама институција, које су нажалост под контролом политичара, зато и нису урадиле свој посао – констатује Пећо.

Она се осврнула и на став премијерке о интервјуу бивше супруге Синише Малог, који је она урадила, а који је председница Владе одбила да коментарише јер је дат „неком порталу“, додавши да је Марија Мали дала изјаву тужилаштву да је тиме само желела да нашкоди бившем мужу.

Новинарка КРИК-а тврди да они не могу да добију документ из тужилаштва у коме стоји да је Марија Мали дала такву изјаву, тако да је то непроверљиво. Пећо каже да Брнабић не може Малог да брани ставом „не желим да улазимо у приватан живот брачног пара Мали“, јер нису у питању таблоидне ствари, већ изјаве које указују на озбиљна кривична дела.

Говоривши о томе што је председница Владе на питање о спорној набавци јелке од 83.000 евра одговорила да она „све новогодишње украсе види као инвестиције“, Пећо запажа да Брнабић почиње да говори истим речником који користи Александар Вучић, уз спиновање и избегавање одговора на постављено питање.

Вукомановић: Честитам вам новог премијера

„Честитам владајућој коалицији што ће полагањем заклетве Синише Малог Србија у ствари добити новог премијера и премијера у сенци. Не, то неће бити господин Синиша Мали, то ће бити Ана Брнабић зато што ми знамо да је њена позиција, не само технократска, како она то дефинише, него она нема политички легитимитет“ , рекла је Дијана Вукомановић, посланица Народне странке.

Опозиција и премијерка полемисали су и о степену политичке моћи премијерке Брнабић, посебно у поређењу са некадашњим премијером Мирком Цветковићем. Полемику је покренула посланица ДС Александра Јерков, која је објаснила да ДС неће подржати избор Малог, али је прокоментарисала и да је и премијерка изабрана на ту позицију само зато што је то желео председник Србије Александар Вучић, иако је тврдио“ да Брнабићку неће ни посланици, ни странка“.

„С обзиром на то колико мало политичке моћи имам, зашто се нервирате око тога? И данас причате о томе колико малу политичку моћ имам, не знам ни како је то тема ни зашто вас то толико жуља. Некадашњи премијер Мирко Цветковић није био члан ДС, али је то било фантастично, феноменално, и доказ да нема партократије. Али, када сам ја премијерка, а нисам чланица странке – то је најстрашнија могућа ствар. То је пар екселанс политичко лицемерје, али ви сте изабрали да тако водите политику“, рекла је премијерка.

Бубао напамет

„Рекла сам Синиши јутрос, да није био тај докторат и да ниси радио тај докторат и да сам ја јуче могла да представим да си био ђак генерације, студент генерације, најбољи мастер студент, онда би ми вероватно рекли – Синиша Мали је, ми смо то чули из поверљивих извора, Синиша Мали је учио напамет. Он је бубао, није учио са разумевањем. И то је једна огромна афера која ће заувек пратити Синишу Малог „, изјавила је између осталог Брнабић.