Прочитај ми чланак

БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР: Да ли Вучић превише обећава?

0

vucic

Данијел Хамилтон за Eurasia Review дао је општи приказ политичке ситуације у Србији уочи избор крајем априла. Поред осталог, аналитичар се осврнуо и на оправданост предизборних обећања актуелног премијера Александра Вучића:

„Стари проблем у политици је тежња лидера да превише обећавају а премало испуњавају обећања. То се дешава често јер политичари имају обичај да дају нереална обећања, која не намеравају да одрже или је понекад због других фактора то ван њихове моћи. У случају Вучића, он предузима велике ризике на оба фронта.

Претпоставка целе јавности пред изборе, који ће се одржати у априлу, је да Србија добија чврсту и стабилну владу која ће водити земљу до пријема у Европску унију 2020. То је нажалост нереално очекивање.

Председник Европске комисије Jean-Claude Juncker је био експлицитан да неће бити примања пре завршетка његовог мандата крајем 2019. Политичко расположење око миграције са Блиског истока до западне Европе – које већином иде преко Србије, већ је погоршало виђење Шенгенског споразума и даље проширење. Избори у многим земљама чланицама ЕУ, посебно у Немачкој и Француској, где су антиекспанзионистички Национални фронт и Алтернатива за Немачку све већи, ризикују погоршање добре воље према Србији.

Проблем Косова такође остаје значајан компликован фактор за њен приступ Европској унији. Јасно је да се Београд нада постепеном побољшању односа са Приштином захваљујући “стратегији нормализације” којом ЕУ посредује. На жалост за Србију, веће земље ЕУ – све које су признале Косово као независну државу – нерадо се мире са било чиме осим пуним признањем.

Иако се много тога може променити за четири године, тешко је предвидети да ће јавно мишљење у Србији бити спремно за такав преокрет до 2020. Уосталом, могућност да се тако нешто уради додатно компликују антисрпски покрети на Косову попут Ветевендосје, који су позвали на насилно супротстављање сваком споразуму Приштине и Београда.

Чланство у Европску унију остаје скоро сигурно за Сбију али је све мање и мање вероватно да ће се то десити 2020. и све мање и мање вероватно да ће се десити под условима које Вучић и СНС желе.“

Аутор: Daniel Hamilton је виши директор у FTI Consulting-у, глобалној пословној саветодавној компанији и бивши кандидат за парламент Конзервативне партије у Великој Британији.

Упутница

2016 Serbian General Election: Five Key Observations – Analysis

(Србин.инфо – превод Маја Орлић)