• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Британски амбасадор: Циљ резолуције о Сребреници је допринос помирењу и бољој будућности региона
Прочитај ми чланак

Британски амбасадор: Циљ резолуције о Сребреници је допринос помирењу и бољој будућности региона

0

denis-kif

БЕОГРАД – Обележавање 20-те годишњице Сребренице је значајно за БиХ, регион и међународну заједницу, изјавио је данас амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф и изразио наду да ће најављена резолуција бити допринос обележавању и помирењу.

„Смисао и циљ резолуције је обележавање Сребренице, али такође желимо да одамо почаст свим жртвама у рату на свим странама“, рекао је Киф за Б92.

Упитан зашто се доноси резолиција кад постоји пресуда Међународног суда у Хагу о злочину у Сребреници, Киф каже да се Хаг бави пресудама а да је овде реч о резолуцији која ће бити донета у Савету безбедности УН и додао:

„То је политичка ствар и има политичке циљеве, као што су обележавање и помирење“.

Киф је рекао да дискусија о поменутој резолуцији траје, те да не може да коментарише „техничке детаље“.

Велика Британија, прецизирао је, предводи групу која ради на томе, а свака земља чланица СБ УН ће имати своју улогу у њеномд оношењу.

„То су процедуре у Њујорку које теку већ неко време, сада траје једна етапа у разговорима о резолуцији и видећемо, биће дискусија“, рекао је Киф.

Британски дипломата тврди и да је званични Лондон ове седмице информисао Србију о нацрту резолуције, а на питање зашто онда премијер Александар Вучић каже да не зна ништа о резолуцији, навео је да „лично са Министарством спољних послова Србије има добру комуникацију“.

„Током ове недеље су били контакти, биће их још“, изричит је Киф који, како је рекао, не жели да коментарише изјаве званичника Србије и Републике Српске о резолуцији.

На констатацију да се стиче утисак да је резолуција политички мамац за Русију како би се видело каква је реакција, Киф је рекао да не може да коментарише стање у Русији и да се нада да ће бити дискусије и договора у СБ УН.

Навео је и да не у овом тренутку не може да спекулисе о томе да ли ће Русија блокирати резолуцију у СБ.

„То значи обележавање и помирење, али и допринос бољој будућности“, рекао је британски амбасадор.

Говорећи о односима Србије и Русије, Киф је рекао да две земље имају добре оносе, да је од премијера чуо да Србија признаје интегритет Украјине, али да не може да уведе санкције Русији.

„Ми имамо другу политику али не видим проблем у томе. Свака држава има своју политику, то је чињеница“, рекао је Киф, истичући да Србија има подршку за европски пут.

(Танјуг)