Прочитај ми чланак

БРИСЕЛСКА ПОРУКА ВУЧИЋУ: Србију кочи велика блискост са Русијом, а не Хрватска

0

Иако је зелено светло Хрватске за отварање поглавља 23 добра вест, то никако неће умањити захтеве Загреба али и осталих земаља чланица ЕУ за њихово испуњавање, речено је у дипломатским круговима у Бриселу и Београду.

EU vesala

Они додају да је пред Србијом и даље низ отворених питања које Хрватска, Бугарска, Румунија, али и балтичке земље, када је реч о осталим поглављима могу стављати на дневни ред током процеса преговора и успоравати га.

Саговоници Данаса наводе пример Црне Горе које веома брзо отвара поглавља, и наводе да је у њој потпуно дргачији политички став, јер се Подгорица дистанцирала од Москве, увевши јој санкције Русији, и самим тим себи омогућила брзо отварање врата и ЕУ и НAТО.

У среду, 1. јуна је  у Бриселу је постигнута сагласност око отварања поглавља 23 у преговорима Србије са Европском унијом.

Хрватска се сагласила са тим, као последња од 28 земаља чланица, које су то претходно учиниле. То заправо значи да Загреб више не блокира Београд на путу ка ЕУ.

„Aмбасадор Хрватске је на почетку састанка доставио писану сагласност за отварање поглавља, а након тога постигнут је договор амбасадора 28 чланица да отворе поглавље у преговорима са Србијом“, рекао је портпарол задужен за економска, финансијска питања и спољне послове Савета ЕУ Франсоа Хед након седнице Комитета сталних представника (ЦОРЕПЕР).