Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ У СТРАХУ ОД ДЕСНИЦЕ: Притискају Вучића да реши питање КиМ пре избора у ЕУ

0

Следеће године ћемо се суочити са изборима у Европској унији, због чега је важно да Београд и Приштина постигну споразум током мандата актуелне Европске комисије и парламента, рекао је данас на седници Парламентарног одбора за проширење ЕУ – Србија шеф делегације Европског парламента Едуард Кукан.

Он је изјавио да се, упркос разочарању због застоја у дијалогу и раста напетости између Београда и Приштине, нада да ће Србија и Косово наредних месеци постићи правно обавезујући споразум. Нормализација односа између Београда и Приштине један је од кључних услова за улазак у ЕУ, поручио је Кукан.

Оценио је да ритам којим Београд преговора о прикључењу Унији није довољно брз, уколико Србија жели да до 2025. године постане чланица ЕУ. Зато је потребно убрзати реформе, посебно у области владавине права, константовао је Кукан.

Он је рекао да Европски парламент подржава политику проширења ЕУ и прикључење Србије, јер је то најбољи начин за напредак неке земље. Желимо снажну ЕУ, чије ће нове чланице у највећој могућој мери бити блиске постојећим чланицама, изјавио је Кукан.

Нагласио је и важност владавине права, слободних судова, медија и грађана, сарадње са цивилним друштвом, могућности сваког човека да слободно изрази своју вољу. Они који су претили новинарима или их физички нападали треба да одговарају, истако је Кукан.

Холандски члан Европског парламента Пол Танг указао је на оцену организације Репортери без граница да је Србија под владавином шефа државе Алексадра Вучића постала земља у којој није безбедно бити новинар. Сваки пут када поменемо слободу медија, представници српских власти заузимају одбрамбени гард, изјавио је Танг. Члан Европског парламента из Шведске Гунар Хокмарк је рекао како европски посланици проблеме везане за слободу штампе у Србији износе на исти начин као и у било којој другој земљи.

Тиме доприносимо Србији да постане друштво какво сви прижељкују. Желимо да Србија што пре постане чаница ЕУ, изјавио је Хокмарк. Словеначки члан Европског парламента Иво Вајгл је рекао да та институција реагује на сваки инцидент на Косову и константовао да их не изазивају искључиво Албанци, већ и Срби. Словенци су изгубили трећину своје националне територије у разним мировним аранжманима, али имамо сјајне односе са суседима. Наша мањина је мост у односима са њима, изјавио је Вајгл.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици оценио је да су владавина права и нормализација односа са Косовом два елемента на основу којих се процењује напредак Србије на путу ка ЕУ. У области владавине права је забележен напредак, пажљиво пратимо реформу правосуђа.

Прошле године смо исказали забринутост што се тиче слободе медија и проблеми и даље постоје, рекао је Фабрици, уз констатацију како би медијска стратегија требало да се трансформише у реформе. Фабрици је истако податак да је ЕУ за Србију одредила више од милијарде евра у периоду од 2014. до 2020. године и да је намера да та сума буде повећана за 20 одсто.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!