Прочитај ми чланак

Брисел: Србија да промени менталитет ако хоће у ЕУ

0

tanja-miscevic

Процес приступања ЕУ може да се искомпликује, уколико не променимо сопствени менталитет, оценила је Тања Мишчевић, главни преговарач с ЕУ.

„Са датумом за наше чланство у ЕУ нећу лицитирати, али оно што је важно је да ми морамо сада да ставимо све своје потенцијале у функцију испуњења услова које Брисел од нас тражи“, рекла је Мишчевићева за „Наше новине“.

Она је оценила да ће за то бити потребно „знање које имамо, али које морамо да каналишемо“.

„Поред нашег знања помоћи ће нам и искуства других земаља које су тај пут већ прошле. Медјутим, тај процес може да се искомпликује, уколико не променимо сопствени менталитет. То значи да морамо пронаћи начин да свако од нас буде у свему конкурентан“, рекла је шефица Канцеларије за европске интеграције.

Мишчевићева је рекла и да из Брисела не очекује никаква додатна условљавања, али да ће свакако бити „појашњавања услова за оно што нас чека и на шта, нажалост, нисмо обраћали исувише пажње“.

„Заборављамо да, поред политичких, постоји страшно много економских и техничких проблема које морамо да превазидјемо, тако да постану део наше стварности. Када то постану, онда ћемо схватити да нису само писани за нас, већ да су део обрасца по коме функционише ЕУ“, сматра Мишчевићева.

(Б92)