Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ: О обавезама Србије према Приштини 22. јануара

0

ministri eu
Европски лидери дали одобрење за почетак приступних преговора са Србијом. Кабинет Ештонове припрема нацрт поглавља које се односи на КиМ.

Србија ће званично почети преговоре о чланству са ЕУ 21. јануара – одлучили су у петак европски шефови држава и влада. Дан после старта прве међувладине конференције, Београду ће бити „испоручена“ и тачна листа обавеза у поглављу 35, које третира Косово.

ИКОНОМИДИС: ПУНА ПОДРШКА БЕОГРАДУ

Грчка влада честита Влади Србије и српском народу на покретању процеса преговарања о приступању, који представља значајан догађај у историји односа Србије са ЕУ. Грчка, која од 1. јануара преузима председавање ЕУ, намерава да пружи пуну подршку Србији у процесу приступних преговора, каже за „Новости“ Константинос Икономидис, амбасадор Грчке у Београду.

 

О почетку преговора саопштио је председник Европског савета Херман ван Ромпеј, али је „врућ косовски кромпир“ – што ЕУ подразумева под „свеобухватном нормализацијом односа са Приштином“ – опет стављен у руке шефице дипломатије Кетрин Ештон.

Како сазнајемо, после новогодишњих празника кабинет Ештонове и Европска комисија обавиће још један круг консултација са земљама-чланицама, посебно са Немачком и Великом Британијом. Затим ће, 22. јануара, на сто пред наш преговарачки тим ставити нацрт поглавља о Косову.

Према нашим изворима, у тачки 35 наћи ће се завршетак примене свих договора из Бриселског споразума, посебно око правосуђа и телекомуникација, али и низ других нерешених питања попут имовине наших грађана и фирми, положаја СПЦ…

Премијер Ивица Дачић, за „Новости“, поручује да ће Влада Србије сачекати да чује какво је виђење ЕУ о поглављу које се тиче КиМ:

– Влада ће после тога утврдити своје преговарачке позиције, наравно, поштујући црвене линије и националне интересе.

Дачић каже да нико још нема представу шта заправо значи правно обавезујући споразум са Приштином, који такође предвиђа преговарачки оквир, али да он за Србију ни у ком случају неће представљати признавање независности.

Да параф на споразум не значи и признавање Косова уверавају и бриселски званичници. Ештонова је поручила да ни пет чланица ЕУ не признаје Приштину, па се то не тражи ни од Србије.

Међутим, Андреас Шокенхоф, функционер немачке ЦДУ, каже да Београд нико не може да натера да призна КиМ, али да Берлин очекује да на крају преговора и Србија и Косово могу да се интегришу у Унију, независно једно од другог.

На ову поруку реаговао је потпредседник ДСС Слободан Самарџић:

– Основно је питање како ће се Влада поставити, а има две могућности – да одмах прекине преговарачки процес са ЕУ или да призна независност Косова и скине терет обмањивања са леђа грађана.

Европски лидери су на састанку изразили задовољство напретком у дијалогу с Приштином и у закључцима са самита истакли да ће се даље пратити испуњавање преосталих обавеза.

Усвојен је и преговарачки оквир, који предвиђа да се прво отворе поглавља 23 и 24 (владавина права и безбедност), а паралелно с њима и поглавље 35 (Косово).

И Вашингтон је у петак поздравио одлуку ЕУ да започне преговоре са Србијом. 

ЕКСПЕРТСКИ ТИМ ПОСЛЕ ПРАЗНИКА

Формирање нашег преговарачког тима са ЕУ је при крају, у њему ће бити десетак експерата и њихова именовања требало би да потврди Влада, на седници после празника, каже нам шеф тима Тања Мишчевић. Један стручњак покриваће више области да би се смањили трошкови и процес био оперативнији. Само током следеће године, наш тим има 46 заказаних састанака скрининга око разних поглавља. 

Експерти предсказују „шокантне“ економске догађаје у 2014.години

Светску економију очекују нови потреси, предсказује Саксо Банка. Експерти ове банке су саставили списак „шокантних прогноза“ за следећу годину. Не искључују могућност пад на тржишту нафте, рецесију у Немачкој и пораст програма подршке америчкој економији од стране Федералних резерви.

 

 

(Вечерње новости)