Прочитај ми чланак

Бранко Павловић: Цртице о Вучићу

0

Branko Pavlovic(Нови стандард)

У наступима Вучића у Митровици и Лепосавићу утркују се бесмислене и лажне изјаве. Уједињује их увек исти патетични тон. Оно што је најуочиљивије јесте потпуно одсуство помињања „Заједнице општина“ (у даљем тексту ЗО).

Сећате се да нисмо могли да живимо од борбе за ЗО, само пре коју недељу, а сада се она уопште не спомиње. Разлог је веома једноставан – никако и никоме није могуће да наведе макар једну једину надлежност коју би ЗО имала, а нема је обична општина.

Пошто се на теми ЗО веома једноставно види целокупни Вучићев дебакл, лицемерје и безочност, онда се о томе више не говори. И управо зато је изузетно важно да у свим разговорима о Споразуму, прво почнемо од питања саговорнику, да нам наведе једну надлежност која би посебно била везана за ЗО. После тога ће и саговорнику све бити јасније.

Друга тема које нема је референдум. Чим се изашло са захтевом да се у припреми референдума мора обезбедити примерено време и могућност свих који су против Споразума да имају једнако време на националним телевизијама, цела прича о референдуму је утихнула. Баш зато, увек у свим разговорима треба рећи: хајде да се изборимо за услове у којима ћемо детаљно размотрити тако важно питање какво је положај Косова и Метохије. И одмах ће саговорник сам схватити до које мере Вучић зна да његова политика нема стварну подршку грађана, чим бежи од фер референдума.

Вучић нас је обавестио да влада има један народ и да народ има једну владу. Нешто глупље скоро нисам чуо. Народ је, Вучићу, наравно, увек један, а има безброј влада. Добрих, лоших, осредњих, срчаних, неодлучних, добронамерних и квислиншких. Стављањем народа и владе у исту раван, Вучић или мисли да су грађани бескрајно глупи или с њим нешто озбиљно није у реду.

ЈЕДНОСТАВНА ПИТАЊА 

Вучић нас је такође, како сам предвидео, обавестио да је говорио истину. Он не само да лаже док говори, него тражи да му се дивимо што и накнадно лаже да је говорио истину. Зашто је све изговорено лаж најбоље ће се видети ако себи или саговорнику поставите једноставна питања:

– Да ли је Вучић рекао да ЗО нема никакву надлежност коју не би имале било које општине?

– Да ли је рекао да се полиција има у целини уклопити у правни оквир Приштине и да се Србија потпуно повлачи из те области на Косову?

– Да ли је рекао да се судство Србије у целини повлачи са Косова и да се све судске одлуке убудуће имају доносити само по законима Приштине и да ни један правни лек Срби више не могу да употребе против приштинских одлука у Србији?

– Да ли је рекао да се избори морају обавити до краја године и да Срби морају одмах да затраже од Тачија његово држављанство – иначе неће моћи да имају ни локалну самоуправу ни ЗО, пошто неће бити у бирачким списковима?

– Да ли је рекао да се Србија узајамно обавезала са Приштином да неће блокирати пут Приштине ка ЕУ и да неће друге подстицати да то чини? Обратите пажњу – узајамно, као да би и Приштина могла да блокира Србију једнако као и Србија Косово!

– Да ли је рекао да се до 16. јуна све што је Телекомово и ЕПС-ово на Косову мора предати Приштини?

– Да ли је рекао да никаквог споразума о неприсуству оружаних снага Приштине на северу Косова нема? Овде мало детаљније о тзв. НАТО гаранцијама. Уопште нећу говорити о бесмислици да нам НАТО, који нас је бомбардовао зато да би нам отео Косово и Метохију, нешто гарантује. Просто занатски: гарантовати се може само оно што су стране договориле. А таквог или било ког сличног договора нема у Споразуму.

– Како би изгледало нешто о чему би се могло расправљати као о гаранцији: Тачи потпише да оружане снаге Приштине неће никада без сагласности ЗО крочити на територију ЗО, па то гарантују НАТО и Русија, с тим што се предвиди да један батаљон војске Русије буде стално стациониран на северу Косова и да трошкове тог батаљона сноси Београд. Е сад то упоредите са Вучићевом лажи о „писменим гаранцијама НАТО“.

– Да ли је рекао да у судству уопште неће бити примењен принцип националне заступљености, него да ће судије Срби бити само већина (то у пракси значи увек само један више од Албанаца)?

– Да ли је рекао да регионалног команданта полиције именује министар унутрашњих послова Приштине?

– Да ли је рекао да сви услови рада и полиције и војске остају у склопу правног оквира Приштине, тако да се нпр. не зна да ли регионална полиција осим команданта има било ког још полицајца, са каквом логистиком, да су сва кажњавања и награде у рукама Приштине и све што прати дневни рад полиције и судства такође у рукама Приштине?

– Да ли је рекао да више ни један динар не може да се упути другачије осим преко буџета Приштине?

– Да ли је рекао да све што буде спорно Београд унапред препушта ЕУ да донесе одлуку како гласи правилно тумачење Споразума, а сам тврди да је у „вучијем окружењу“ херојски изборио све ове страхоте за Србију и Србе, дакле са пуном свешћу да ће то увек и без остатка бити у корист Приштине?

РАЗВРСТАВАЊЕ СРБА 

Да се разумемо и да је уговорено како јасно и несумњиво, како занатски треба, у корист Србије, ни то овим посрнулим ЕУ политичарима не значи ништа, али ово је до бола бесмислено договарање са становишта интереса Србије, а приказује нам се као највећи могући домет.

О којој истини, Вучићу, причаш? И шта би тек било да нас лажеш!

И као да му све то није било доста, онда је почео да разврстава Србе.

На племените – то су они који га подржавају. Углавном они који су корачали са њим у првом кругу невиђеног обезбеђења од око 30 људи, плус Вулин. Коме срце једном бије за Вучића, једном за Косово, а за њега ако стигне сваки трећи пут, добро је, ако не, он ће се већ снаћи, њему је његова света реч довољна, мада он, дабоме, није важан, али се захваљује свима и неће више говорити, само још толико да је Вучић диван и да се то мора схватити, свакако пре 28. јуна.

И на злонамерне – то су сви остали, они који неће да схвате да је потписан пакт с Ђаволом и да сада Вучић нема куд, него да испуни шта је обећао, а то значи да он исели сваки симбол Србије са Косова и зграде суда преда испражњене од „лица и ствари“ Тачију.

И што би сад Срби ишли другим путем кад он Вучић више то не може? Како је за извршење пакта потребна знатна сила, то се у сусрет извршењу има сменити начелник Жандармерије јер то без оклопних возила у Митровици неће ићи. А Ђаво је јасно рекао да то има Вучић да уради. Не као да Ђаво не би имао снаге, имао би, него баш хоће да Србин исељава Србију са Косова.

Зна ђаво да Србе не вреди поразити, временом збаце јарам, него да покаже да су гњиде, које саме пузе пред њим, а заправо пузе пред собом.

Него, да оставимо ми Вучића у пакленим мукама и да се окренемо осталим Србима којима стварно није јасно шта то пише у Споразуму. А таквих је, верујте, много.

Хајде свако по примерак Споразума да увек има са собом и да у својој средини свима лепо објасни о чему се ту ради. Прво својој породици. Да нико не устане од стола док свима не буде јасно. Па онда комшилук, па пријатељи, па колеге с посла и тако редом.

Сто хиљада Срба са Косова је савршено разумело у чему је ствар. Хајде да у наредних 30 дана још два милиона Срба схвати то исто.

Нека Ђаво држи медије, хајде ми да пробијемо блокаду својим ангажманом. Само ту где живимо и радимо.

Па се видимо 28.јуна. Ми имамо Видовдан и нама други датум не треба.