Прочитај ми чланак

БОШКО:Производња домаћих лекова и вакцина – гарант здравствене безбедности грађана

0

Ова држава ако хоће да буде озбиљна и ако хоће да заштити здравље нације мора да брине о здравственој безбедности и развоју домаће фармацеутске индустрије, која је и стратешки и национални економски интерес наше државе – рекао је Бошко Обрадовић, обраћајући се министру здравља Лончару у Народној скупштини.

„Када смо говорили о трансфузији крви, банкама крви, и о свему што нови закони у здравству доносе, остало је нејасно да ли код нас уопште функционишу Центри за фракционисање крви, односно за производњу стабилних продуката од крви, јер је то једна потпуно прећутана област у Србији. То значи да ми у овом тренутку немамо јасну слику шта се дешава са нашим залихама крвне плазме?“ – рекао је Бошко Обрадовић.

Он је истакао да је Институт за трансфузију крви у Београду некада био један од највећих фабрика крви на Балкану и поставио питање да ли је он данас на том нивоу.

„Да ли се крвна плазма ставља у функцију производње домаћих лекова или се после одређеног времена она баца, а имам информације са терена, да из одређених центара за прикупљање из унутрашњости, залихе никада не стигну до Београда, већ се уништавају. Из овога се може закључити да ми немамо више адекватну домаћу производњу домаћих лекова из наше крвне плазме. Ово био био веома трагичан закључак кад узмемо у обзир да се из крвне плазме између осталог праве серуми против беснила, беоглобин који је важан за труднице, а сад је то страни лек. Даље, прави се албумин који се користи против сепсе и болести јетре“ – истакао је Обрадовић.

Обрадовић је додао да је то разлог неповерења грађана у вакцинацију. То, што немамо домаћу производњу лекова и вакцина.

„Ми смо имали Торлак који је био гигант у овој области, али више није на том нивоу. Нису грађани против вакцинације која нас штити од заразних болести и искоренила је многе, овде се ради о неповерењу у стране вакцине и питају се да ли ми имамо националну референтну лабораторију која би испитала исправност тих страних лекова и оно што је најважније имамо ли ми домаћу производњу вакцина?

Дакле, ради ли Торлак, ради ли Институт за трансфузију крви, шта ради Галеника, шта ради домаћа фармацеутска индустрија и да ли смо сигурни у здравствену безбедност у Србији?

Ова држава ако хоће да буде озбиљна и ако хоће да заштити здравље нације мора да брине о здравственој безбедности и развоју домаће фармацеутске индустрије, која је и стратешки и национални економски интерес наше државе“ – закључио је председник Двери.