Прочитај ми чланак

БОШКО: Ванредни избори што пре, родољуби да буду на једној листи

0

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић нагласио је да су ванредни избори неопходни „што пре – то боље“ и оценио да би заједнички излазак на изборе партнера који чине „државотворни блок патриотске опозиције“ представљао „прави пут“ у њиховој успешној сарадњи.

„Власт је изгубила београдске изборе на којима је 70.000 Београђана више гласало за опозицију и сада се вештачки одржава. Влада Србије је орочена на две године и пре него што је формирана и не пита се и не одлучује ни о чему. Рад Парламента је буквално укинут и спречава се скупштинска расправа на све актуелне теме, док бројни предлози опозиције никада не могу да дођу на дневни ред“, нагласио је Обрадовић, у интервјуу за агенцију Бета.

Како је истакао, „то није нормално демократско стање и зато су хитни ванредни избори на свим нивоима једино решење актуелне политичке кризе“, као и оставка председника државе Александра Вучића. ;“Председник Републике неовлашћено је прихватио француско-немачки споразум у Бриселу 27. фебруара, као и анекс о његовој примени у Охриду 18. марта, захтевамо поништавање ових одлука којима је председник изашао изван својих уставних надлежности и прекршио Устав Србије“, рекао је Обрадовић.

Поручио је „актуелној власти да на тим изборима кандидује своју нову политику признања лажне државе Косово, јер о томе – као ни о било каквом француско-немачком споразуму – није било ни речи на прошлим изборима нити је Народна скупштина у новом сазиву усвојила било какву преговарачку платформу“.

Он је најавио велики протест за суботу 22. априла испред новосадског Народног позоришта, какав су већ организовали са коалицијом Нада и странком Заветници, ради одбране и очувања Косова и Метохије у саставу Србије, позивајући све „истакнуте родољубе и патриотска удружења да им се придруже“.

„Само заједничким снагама“, указао је, „можемо зауставити одрицање од јужне српске покрајине и формирање Велике Албаније које доноси нови западни ултиматум који је актуелна власт прихватила“.

„Настављамо нашу борбу против примене противуставног и капитулантског француско-немачког споразума о Косову и Метохији на све начине: кроз организацију протеста, трибина и дељења летака о ономе што је садржај француско-немачког споразума јер грађани Србије са тим нису упознати. Нема расправе у Скупштини, на медијима, у научним институцијама, нигде“, објаснио је Обрадовић, говорећи о активностима „државотворног блока“.

Како је навео, „зато смо присиљени да идемо од града до града и од човека до човека како би грађани сазнали праву истину да власт већ третира Србе на Косову и Метохји као дијаспору која живи у независном Косову и препушта их сепаратистичкој власти у Приштини, што ће само додатно погоршати њихову већ угрожену безбедност“.

„Вучићева власт се круни и пада на косовској теми, а патриотска опозиција расте, и зато је Вучићу потребан некакав нови такозвани народни покрет за државу да би покушао зауставити пад рејтинга Српске напредне странке“, навео је Обрадовић.

На питање о могућности за сарадњу у борби за боље изборне услове и смену власти, он је констатовао да су се „на опозиционој политичкој сцени већ искристала два велика политичка блока: један чини више странака прозападне оријентиције, а други ми из државотворне опозиције“.

„Без обзира на наше политичке и идеолошке разлике, које су несумњиве, треба да сарађујемо око одбране наших основних демократских права на парламентарну дебату, слободу медија и поштене изборе. Око тога већ постоји редовна комуникација између свих опозиционих посланичких група у Народној скупштини, коју је Српски покрет Двери иницирао још пре неколико месеци“, илустровао је Обрадовић.

На питање да ли сарадња за Коалицијом Нада и Заветницима може да прерасте и у заједнички излазак на изборе, он је одговорио да „лично мисли да је то прави и исправан пут, иако о томе још увек није било речи ни на руководећим органима Српског покрета Двери нити између партнера у државотворном блоку патриотске опозиције“.

„Наше четири парламентарне политичке странке – Нова Демократска странка Србије, Покрет обнове Краљевине Србије, Српска странка Заветници и Српски покрет Двери, заједно са Патриотским блоком који је око нас окупљен – имају скоро идентичне ставове по бројним политичким питањима“, објаснио је Обрадовић.

Према његовим речима, „то није само одбрана територијалног интегритета и суверенитета, већ и противљење увођењу санкција Руској Федерацији, захтев за отказивање војне вежбе са НАТО пактом у јуну у Србији, спречавање даљег уништавања и приватизације Елекропривреде Србије“.

Такође и „друга питања из области правосуђа, породичне и социјално-економске политике где мора да се мења не само актуелна власт после предугих 10 година владавине већ и читав корумпирани систем који овде влада више од три деценије“.

„Наш уједињени патриотско-државотворни блок је већ постао друга политичка снага у Србији, а потенцијалним даљим интеграцијама и заједничким изласком на изборе представљамо најозбиљнију алтернативу и бившој и садашњој власти, односно најизвеснију будућу власт у Србији. Све су то разлози за нашу још ширу и јачу сарадњу убудуће“, истакао је Обрадовић.