Прочитај ми чланак

БОШКО: Уз „Национално окупљање“ још шест патриотских покрета и удружења

0

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да је коалицију "Национално окупљање", коју чине заједно са странком Заветници, подржало још шест патриотских покрета и удружења грађана.

Обрадовић је новинарима у београдском Медија центру рекао да су то удружења Не дамо ђедовину, Нова снага Србије, Покрет свесрпског уједињења, Право на избор, Лекари и родитељи за науку и етику и Срби за Русе, која су подржавала Двери и на прошлим изборима у оквиру „Патриотског блока“.

„Проширили смо ‘Патриотски блок’ у правцу једног сада још ширег ‘Националног окупљања’ многих патриотских и државотворних опозиционих политичких снага у Србији“, навео је Обрадовић.

Додао је да су Заветници и Двери формирањем те коалиције „показали колико им је стало до уједињавања суверенистичких и патриотских снага на српској политичкој сцени“, као и да је то један предизборни формат који превазилази предизборну коалицију између две политичке странке.

Оценио је да ће „Национално окупљање“ постати друга политичка снага на српској политичкој сцени и да је то „узнемирило бројне духове и у земљи и у иностранству“.

„Због тога смо предмет једне огромне негативне медијске кампање последњих неколико недеља, као и цензуре на телевизијама са националном фреквенцијом где ниједан представник наше изборне листе није гостовао од проглашења листе пре 20 дана“, рекао је Обрадовић.

Професор на Факултету политичких наука Часлав Копривица казао је да подржава идеју око које је формирана та коалиција, што је, како је казао, садржано у њеном називу „Национално окупљање“.

„Нажалост, није било толико мудрости, да не кажем и далековидости, да у саставу ‘Националног окупљања’ буде и више снага, односно странака и да то у том погледу буде још убедљивије за наше бираче“, рекао је Копривица.

Нагласио је да број странака не одлучује да ли је нека идеја добра или не, због чега је одлучио да подржи листу која тврди да ће учинити све да се спречи примена „француско-немачког ултиматума“.

Представник удружења Не дамо ђедовину Братислав Симовић рекао је да оно даје пуну подршку „Националном окупљању“ и позвао грађане да на изборима 17. децембра „одбране уставни поредак Србије, јужну покрајину, територију и суверенитет“.

„Ако то не буде, ми онда имамо методе које су показане током претходне две године, а то је да смо слободни грађани и да смо слободни у начину борбе за очување наших права“, рекао је Симовић

Представник Нове снаге Србије Саша Мратић оценио је да је српској политичкој сцени неопходно уједињење свих патриотских организација у један опозициони савез, због чега су пружили подршку „Националном окупљању“.

Лидер Двери Обрадовић, упитан да ли подржава ставове удружења Лекари и родитељи за науку и етику и узвикивање „Менгеле, Менгеле“ испод прозора епидемиолога и члана Кризног штаба Предрага Кона током пандемије корона вируса, казао је да се поносе активностима у прошлости свих удружења која су их данас подржала.

„Пре свега, активностима удружења Лекари и родитељи за науку и етику који су за време ковид диктатуре, када су многи интелектуалци и јавне личности у овој држави ћутали на оно што се дешавало од стране Кризног штаба, изашли у јавност и смели да проговоре истину. Испоставило је да је све оно што су говорили тада, а због чега су били прогоњени, била истина, а да је оно што је говорио Предраг Кон и Кризни штаб била лаж, окупација и малтретирање овог народа и државе“, рекао је Обрадовић.

Оценио је да епидемиолог Кон заслужује кривичну одговорност за „све оно што је радио“ и током последње пандемије и пре тога, као и да „многи други и данас желе да наставе експериментисање над српским народом, пре свега председница Владе Србије Ана Брнабић“.

„Ана Брнабић је данас настављач Предрага Кона у Србији. Ана Брнабић данас отвара читав низ тема које никада нису прошле јавну расправу у српском друштву, као што су теме вештачке интелигенције, биомедицине, отварање извесних био-кампусом. Када смо о томе расправљали? Када је о томе могла да се чује друга страна“, упитао је Обрадовић.

Упитан и о подршци вође забрањене организације Образ, сада лидера организације Срби за Русе, Младена Обрадовића, председник Двери је рекао да је то „велики патриота и борац за српске националне и државне интересе, а налази се под прогоном и бившег и садашњег режима“.

„Младен Обрадовић је један млад и врло образован човек који је у више наврата стајао на правој страни, када је мало њих било на тој правој страни и остајао поприлично усамљен у својим борбама и биткама, због чега је страдао и био прогоњен и медијски и прекршајно и кривично“, рекао је Обрадовић.

Ванредни републички и локални избори, који се одржавају у више градова и општина, укључујући и главни град, Београд, расписани су за 17. децембар ове године, а у њима Српски покрет Двери и Српска странка Заветници учествују на изборној листи „Национално окупљање – државотворна снага”, под редним бројем 4.