Прочитај ми чланак

БОШКО Случај Триван од афере Индекс преко купљених диплома до плагираних доктората

0

Ово је борба и коначни обрачун за спас српског високог образовања

Прошло је 13 година од полицијског открића крупне афере „Индекс“ у којој је велики број актера са више универзитета у Србији оптужен за „продају испита“, али она још увек нема судски епилог. Последице трпе само порески обвезници државе Србије, јер због застаревања кривичних дела давања мита и злоупотребе положаја порески обвезници су досад платили само за судске трошкове најмање 300.000 евра. (Само један оптужени професор у овој афери је због застаревања кривичног дела злоупотребе службеног положаја добио неколико десетина хиљада евра.) Много је већа нематеријална штета за цело друштво због сумњивих диплома и сумњивих професора који су били оптужени за узимање мита.

Оно што треба нагласити јесте да ниједно кривично дело давања мита није до данас застарело. Због одуговлачења поступком у афери „Индекс“, судећи судија Слађана Бојковић, уместо да добије отказ, награђена је од стране актуелне власти још једним мандатом председника Вишег суда. Већ четири године у фиоци тужиоца стоји кривична пријава а у фиоци Високог савета судства захтев за разрешење судије Слађане Бојковић.

Све ово не би било могуће без политичке заштите. СНС је стала иза ових оптужених професора и заштитила их. Као политички заштитници јављају се:

– Томислав Николић, кога питамо да ли у тренутку избијања афере „Индекс“ имао лажну диплому Правног факултета у Крагујевцу, па због тога што није могао да је користи морао је да тражи диплому на другом месту;

– Александар Вулин, који је завршио Правни факултет у Крагујевцу, кога питамо да ли га је један од оптужених „водио“, тј. „сређивао му оцене“ на факултету;

– бивша министарка правде Снежана Маловић, кума једног од оптужених, која је искористила реформу правосуђа и сменила првог тужиоца и поставила судију и тужиоце који ће да одуговлаче поступак;

– као и – што је посебно занимљиво – Јелена Триван, јер је и њен отац један од оптужених у афери „Индекс“.

Против прикривеног иследника Томислава Спасића који их је ухватио у лоповлуку, због тога што није пристао да повуче исказ се од пре неког времена у Крагујевцу води ноторно монтирани судски поступак. Циљ овог поступка је да се Спасић представи као „прљави полицајац“, јер „индексовци“ верују да би се на овај начин ослободили и Спасићевог снимљеног материјала о њиховој продаји испита. Тако „случај Триван“ постаје парадигма уништавања српског државног високог образовања у последњих 30 година – од афере „Индекс“ преко купљених диплома до плагираних доктората више министара у Влади Србије и других високих функционера СНС. Зато сам данас Етичкој комисији Филолошког факултета у Београду предао захтев за покретање поступка за утврђивање неакадемског понашања у докторској дисертацији Триван Јелене. Све спорне дипломе и докторати запослених у јавном сектору морају бити хитно преиспитани. Јасно је да министар просвете Младен Шарчевић то у овом тренутку спречава и стаје у ред заштитника ових академских криминалаца. Ово је борба и коначни обрачун за спас српског државног високог образовања, док је хапшење Миће Јовановића и укидање акредитације Мегатренду једини лек за сумњиво српско приватно високо образовање.

„Шта да радимо више?“

Петак, 29. новембар, два сата након моје конференције за медије у Скупштини о новим доказима о плагијату, ресторан Графичар на Сењаку, Јелена Триван и Владимир Беба Поповић.