Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Вучић на Косову!? Још једна представа!

0

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже за “Блиц” да је улазак у Савез за Србију добра одлука, а сарадња међу члановима коректна. Обрадовић, такође, оцењује да “Србија нема времена да трпи лошу власт”, као и да је потребно стратешки приступити опстанку Срба на КиМ.

Како вам се чини сарадња у Савезу за Србију, ваш улазак је подигао много прашине?

– Сарадња је врло коректна, а то показује и низ успешних заједничких трибина које смо имали у августу у Шапцу, Краљеву, Ужицу и Зрењанину. С обзиром на то да је у игри нешто важније од сваког од нас, а то је Србија, спремни смо да будемо отворенији једни према другима и то је добро за Србију. Јер атмосфера коју је створио Вучић, у којој треба да се мрзимо, клевећемо и не разговарамо ако мислимо другачије о неким стварима, не може никоме донети добро.

Да ли је то неприродан Савез јер на многе ствари гледате потпуно другачије?

– Чуди ме како нико не пита да ли је неприродно то што у Влади седе, рецимо, Поповић, Вулин и Ана Брнабић, који заступају потпуно различите ставове. Када је Савез у питању, чини ми се да смо сви свесни стања у земљи и једне ненормалне политичке атмосфере, и то нас је натерало да се запитамо шта је важније – нормална Србија, Србија која живи, или наше разлике и сујете. Изабрали смо ово прво.

Поносан на Двери у Мајданпеку

Једни сте од ретких из опозиције који учествују на изборима у Мајданпеку? Каква су ваша очекивања и шта то говори о остатку опозиције?
– Наши људи у Мајданпеку су одлучили да се супротставе актуелној власти без обзира на тешке услове и ја сам поносан на њих. Сама чињеница да су успели да за само два дана скупе потписе, да нам је носилац листе др Марко Радуловић, неко кога сви знају као савесног лекара и доброг човека и да листу подржава доста младих људи, за мене је већ победа.

Рецимо, Саша Јанковић није хтео да уђе у Савез због вас?

– Мислим да нема потребе да коментаришем поступке Саше Јанковића.

Какво је ваше решење за Косово, да ли Србија има времена за замрзнути конфликт и нерешавање овог питања у скоријем периоду?

– Србија више нема времена да трпи лошу власт. А за очување дела своје територије, на ком се налазе огромна природна и културна богатства, увек има времена. Потребно је не одступати од Резолуције 1244 и вратити питање имовине и злочина почињених у погрому над Србима у први план, али не у први план у преговорима у оквиру ЕУ, већ у разговорима у оквиру СБ УН. Потребно је, такође, стратешки приступити одрживом опстанку Срба на простору КиМ – обезбедити помоћ за младе брачне парове који желе да тамо заснују породицу, стипендирати студенте…

Шта очекујете од Вучићевог боравка на Косову 9. септембра?

– Нажалост, још једну представу.

Како гледате на то што се та посета назива Вучићевим Газиместаном?

– То само потврђује моју претходну опаску. Није учињено ништа да се пронађе убица Оливера Ивановића, буџет Канцеларије за КиМ је сведен на минимум и она делује као канцеларија за помоћ дијаспори, српске институције су угашене, а на све то имамо само представе – офарбани воз, победе од 5:0, орвеловска телефонска обраћања председника Србима са КиМ, и сада ову посету.

Ваш твит у коме позивате официре на хапшење је окарактерисан као позив на пуч. Не чини ли вам се у најмању руку да је таква идеја непримерена?

– Не чини ли се и вама и читаоцима да је оптужба за позивање на пуч и моје хапшење непримерена и претерана? Ја сам позвао на поштовање Устава, односно на то да институције испитају и реагују на кршење Устава од стране председника, а никако на деловање војске и полиције мимо закона и Устава, што је карактеристика пуча.