Прочитај ми чланак

Бошко Обрадовић: Нисам више за бојкот избора

0

"Да се одмах унапред изјасним, ја нисам више за бојкот избора. Не смемо себи икада у Србији да дозволимо одржавање недемократских избора. Како? То је тема за интерни састанак уједињене опозиције на коме ћу рећи своје мишљење", рекао је Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери, говорећи за Нова.рс о својим плановима за будућност у сусрет председничким, београдским, као и најављеним ванредним парламентарним изборима.

Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери, био је један од учесника дебате Института за европске послове, приликом које је говорио и за Нова.рс, објашњавајући да се морају стећи услови за фер и поштене изборе, али и наводећи да опозиција себи не сме да дозволи још један бојкот.

“Једино о чему Српски покрет Двери тренутно размишља јесте промоција нашег прогласа “Промена система – сигурност за све”, представљање програма Двери и наших кадрова, стручњака који могу да изнесу разне јавне политике које смо представили у међувремену, од обнове демократије и промене изборног система, преко лустрације и заштите животне средине, односно зеленог патриотизма, до разних урбаних политика, посебно овде у Београду, с обзиром на то да нам иду градски избори ускоро”, рекао је Обрадовић за Нова.рс и додао:

“То значи да наравно размишљамо и о изборима, и долазимо до кључног питања – какви су избори у Србији и има ли смисла на њима учествовати? Како да се изборимо да коначно добијемо елемтарне услове да ти избори буду поштени? То не можемо без заједничке сарадње опозиције и без обзира што смо се као Двери одлучили да пут до следећих избора наставимо самостално, ми смо апсолутно отворени за сарадњу са свим колегама из опозиције, како бисмо формулисали наш јединствен став како ти избори треба да изгледају, да са тим ставом заједно наступимо према нашој власти и према делегацији Европског парламента која треба да дође, с тим што се ја разликујем од осталих колега јер сам већ позвао Ивицу Даћића да хитно закаже консултације између власти и опозиције.”

Обрадовић даље наводи да београдски, председнички и ванредни парламентарни избори треба да се одрже у различито време.

“Циљ је да се што пре договоримо о формату дијалога – када мора да почне, када мора да се заврши, како ће бити спроведене одлуке и колико ће остати времена до избора како би могли да профункционишу слободни медији и како би могло да се чује другачије мишљење у нашим медијима. Тек када дођу избори и видимо да ли они имају смисла, онда ћемо сести и опет разговарати са колегама из опозиције који је најбољи начин да се на те изборе изађе. Једно су председнички избори, друго су градски београдски, трећи су ванредни парламентарни. Ја се, између осталог, залажем и за то да избори треба да буду одвојени у различите термине”, рекао је за наш портал и додао:

“Оно што се јавно могло чути, и то је разлог зашто сам ја позиве понављао у више наврата и наставићу да их понављам, јесте то што је Ивица Дачић већ кренуо да игра своју улогу, а то је одлагање почетка дијалога. Дијалог је већ пребацио за следећу годину, што мислим да је фолирање и жеља да се потроши време до тих ванредних избора. Они ће учинити све да тај дијалог фингирају и да се ништа не промени у сусрет тим изборима.”

А шта се дешава са дијалогом?

“Ми као уједињена опозиција, без идеолошких или било каквих других разлика, морамо да одговоримо на једно опасно питање – а то је, шта ћемо ми урадити ако видимо да они фингирају дијалог између власти и опозиције и ако видимо да они не желе да било шта промене, па чак, што се може поновити, добију подршку делегације ЕУ парламента да је у Србији све у реду са демократијом, иако извештаји Европске комисије говоре нешто потпуно супротно. Ми хитно морамо да размишљамо о алтернативи, како ћемо се организовати да се за те изборе изборимо. Да ли су то неки елементи ван парламентарне борбе и који? Да ли смо ми неко ко не сме да дозволи било какве изборе који су недемократски у Србији?”, рекао је Обрадовић за Нова.рс и додао да није за бојкот избора.

“У том смислу, да се одмах унапред изјасним, ја нисам више за бојкот избора. Не смемо себи икада у Србији да дозволимо одржавање недемократских избора. Како? То је тема за интерни састанак уједињене опозиције на коме ћу рећи своје мишљење.”

Обрадовић је још рекао да би скупштински сазив требао да буде распуштен.

“Постоји неколико мотива зашто је у новом сазиву лажне Скупштине, која је настала нелегитимним и недемократским изборима, а притом је без опозиције, а то је – они који се тамо налазе, немају смисао постојања. Они не смеју да покажу колико су некомпететни за теме на дневном реду, јер о њима не знају шта да кажу, а са друге стране, имају партијски задатак да искористе скупштинску говорницу, ТВ пренос, па и медије који ће све то здушно пренети, да нападају сваког ко критикује власт или мисли другачије од власти. То нема везе ни са опозиционим лидерима, који су традиционална мета, већ је мета сваки човек, посебно свака јавна личност, која било шта критички каже против власти”, објаснио је он и додао:

“Та ревија говора мржње, у коју се претворила Скупштина Републике Србије, можда је, ако то некоме до сада није било јасно, један од најважнијих актуелних разлога да скупштински сазив буде хитно распуштен, и да што пре идемо на ванредне парламентарне изборе, с тим што се морају испунити услови да макар шест до девет месеци пре избора, имамо слободне медије, а пре свега јавне медијске сервисе и РТС.”