Прочитај ми чланак

Бошко: Не могу да останем у килавом савезу, активни бојкот склања Вучића

0

Лидер Двери Бошко Обрадовић изјавио је да тај покрет неће учествовати на предстојећим изборима, већ креће у кампању за одлагање избора.

“Српски покрет Двери остаје веран потпису у Споразуму с народом и неће на изборе нити на једном нивоу. Ми смо од данас у активној предизборној кампањи, али не иза изборе 21. јуна, већ за оне следеће изборе”, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије.

Он је навео да су предстојећи избори антидемократски, противуставни и здравствено небезбедни, те да не постоји ниједан разлог из сфере здравства или демократских стандарда, којим би се они могли оправдати.

Обрадовић је изјавио да је бојкот “мртва прича”, а да су спремни да сарађују “само са онима који ће се борити за одлагање избора заказаних за 21. јун”.

“Током ове недеље излазимо са новим манифестом за нову политичку реалност. Позивам све колеге из опозиције који су у бојкоту избора и који се слажу да је досадашњи бојкот мртав да се ујединиме у заједнички фронт и кренемо у организоване акције за одлагање избора за крај ове године”, истакао је лидер Двери.

“Побуна против власти у виду герилских акција”

Он је изјавио да све оно што је Савез за Србију радио претходних месеци је пасиван бојкот који не води ничему и навео да ће побуна против актуелне власти бити у свим видовим “герилских акција” против власти, које су Двери демонстрирале претходних дана, коришћење свих правних, односно уставних процедура за поништење неуставног изборног процеса, сви видови грађанске непослушности, протести усред народног незадовољства које грађани испољавају свако вече у 20.05…

“Све то спада у активан бојкот, само не твитовање. Не могу да останем у килавом савезу који је за пасиван бојкот, где седмимо кући и твитујемо. Обавићу разговоре са свим људима из СзС и свим нашим актерима политичке сцене, парламентарним и ванпарламентарним, са свима који су спремни на побуну против ове власти и активан бојкот”, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао да ће покрет Двери, у случају да Републичка изборна комисија сутра настави изборни процес, Уставном суду предати захтев за ванредну правну меру прекида изборног процеса и осцену уставности и законитости ако данас промене два кључна изборна закона буду изгласана.

“Нигде се закони не мењају пред изборе”

“Данас владајући режим, 45 дана пред изборе, мења два кључна закона изборна закона о избору народних посланика и локалним изборима. По једном закону избори су расписани, предате су листе… Данас се ти закони мењају и сутра ће РИК донети нови изборни роковник. То је директно кршење Устава. Нигде се не мењају изборни закони пред изборе, а камоли да имате исти изброни процес који се одвија по различитима законима. Буде ли Уставни суд и даље у самоизолацији, мислим да ми више Уставни суд немамо и да ћемо морати да се обрачунамо са антиуставним Уставним судом Србије”, рекао је лидер Двери.

Променама закона омогућено је да се потписи који учесници у предизборној трци буду прикупили могу сада да се оверавају не само код нотара, већ и у матичним градским и општинским службама.

“То нису могли они који су потписе скупљали пре ванредног стања. На тај начин они су дискриминисани. Јасно је да је Вучићев мотив да што више његове лажне опозиције учествује на изборима”, додао је Обрадовић.