Прочитај ми чланак

БОШКО: Каква 2022. година, Вучић мора да падне много раније

0

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић потврдио је данас за Бету да тај покрет неће бити део Удружене опозиције Србије, и оценио да садашња власт мора пасти пре следећих редовних избора за Скупштину Београда и председника Србије који би требало да се одрже 2022. године.

– Поздрављам формирање Удружене опозиције Србије и очекујем да ће Српски покрет Двери бити партнер новог опозиционог савеза у бројним питањима која се тичу одбране базичних демократских вредности у нашем друштву. Без обзира што Двери неће бити део Удружене опозиције Србије, нема разлога да не наставимо техничку сарадњу у борби за слободу медија и демократске изборе – рекао је Обрадовић.

Он је навео да нико не може сам да победи ову власт и да је сарадња опозиционих странака неопходна.

По његовим речима, Двери су отворене за разговоре о јединственој опозиционој изборној листи за ванредне парламентарне изборе и градске изборе у Београду, као и око заједничког кандидата опозиције на председничким изборима.

– Али, нема чекања две године до неких следећих избора који ће поново бити фарса и лаж. Ова власт мора да падне што пре и зато сматрам да треба наставити са протестима и свим видовима грађанске непослушности како бисмо издејствовали ванредне изборе на свим нивоима, јер су сви други канали да се изрази народно незадовољство затворени – објаснио је лидер Двери.

На питање Бете како види мирно решење друштвене и политичке кризе, Обрадовић је рекао да су формирање прелазне Влада и нови избори на свим нивоима за 9-12 месеци једини излаз из садашње ситуације у којој се Србија налази.

– То треба да буде циљ техничке сарадње унутар опозиције: заједничка борба за демократију, а индивидуално свако да представи свој програм. Јер, није више довољно бити против Вучића већ треба представити грађанима алтернативу и шта долази после Вучића, и како ћемо гарантовати да неће све остати исто. Смена ове власти није довољна већ нам је потребна промена комплетног корумпираног политичког система у последњих 30 година – оценио је Обрадовић.

На питање Бете зашто Двери нису ушле у нови политички савез Удружена опозиција Србије, Обрадовић је подсетио да су Двери пре две године ушле у Савез за Србију (СзС) због програма у 30 тачака који је понудио комплетну алтернативу овој власти.

 Пошто формирањем Удружене опозиције Србије престаје да постоји СзС и више не важи 30 тачака, сматрали смо да нема разлога да улазимо у нови политички савез без јасног програма већ да је довољна техничка сарадња. У наступајућем периоду Двери ће деловати много самосталније него до сада – навео је он.

На питање Бете шта ће бити приоритети Двери у наредном периоду, Обрадовић је казао да је идеја да представе политички програм који ће се у одређеним сегментима разликовати и од власти и од опозиције.

– Такође, желимо да представимо и нове људе у политици, јер Двери никада нису биле на власти и у том смислу имамо да понудимо стручне и поштене људе који доносе конкретне јавне политике: почевши од борбе против криминала и корупције преко породичне политике до економског патриотизма – навео је председник Двери.

Када је у питању борба за очување Косова и Метохије (КиМ) у саставу Србије, Обрадовић је истакао да је Србији потребан један уставобранитељски покрет.

– Партнере за ову борбу тражићемо како у Удруженој опозицији Србије и другим колегама из опозиције који су за одбрану КиМ у саставу Србије, али и међу бирачима и присталицама владајућих странака, посебно СНС и СПС, јер су и они већински против признања лажне државе Косово и разграничења за шта се залажу њихова руководства – закључио је Обрадовић у разговору за агенцију Бета.