Прочитај ми чланак

БОШКО: Или бољи изборни услови до краја јула или напуштам дијалог

0

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да су током дијалога о побољшању изборних услова изнети захтеви на које власт треба одговорити до краја јула, када ће се знати „да ли ћемо имати побољшање изборних услова“, или, како је најавио, он више неће учествовати у тим разговорима.

Обрадовић је за телевизију Прва изјавио да су „медији тема свих дијалога“, као и да је последњи предлог упућен власти да све телевизије и медијски јавни сервиси имају обавезу да у свим емисијама „третирају опозицију на исти равноправни начин као и власт“.

Boško Obradović

Он је рекао да је током дијалога власти и опозиције без посредовања европосланика договорено да на следећи састанак буду позвани и уредници информативних програма телевизија са националном фреквенцијом, пре свега јавних сервиса РТС и РТВ, као и „најутицајнијих штампаних медија“.

Лидер Двери је оценио да дијалога не би било да бојкот прошлогодишњих избора није био успешан, да је „сам дијалог на који је власт пристала доказ да избори нису били фер ни поштени“, као и да преговорима са опозицијом „власт тражи легитимитет за следеће изборе“.

Обрадовић је рекао и да су на досадашњим састанцима са представницима власти изнети сви захтеви опозиције, који се тичу изборног дана и изборне кампање, као и да је он затражио формирање „заједничког надзорног одбора који ће контролисати оно о чему се постигне договор“.

„Опозиција мора имати представнике у том органу, овој власти се не може веовати чак ни на потписану реч“, рекао је Обрадовић.

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић је на тв Прва рекао да „власт не замајава нити фингира било какве разговоре“, већ да је „показала спремност да разговара на тему изборних услова“, у чему треба доћи до компромиса.

Милићевић је рекао да су „европарламентарци дошли у Србију зато што их је владајућа коалиција позвала да посредују у дијалогу“, као и да ће СПС „учествовати у разговорима на оба колосека“, односно и са представницима опозиције који желе посредовање странаца и са онима који желе преговоре с власти о побољшању изборних услова без посредовања странаца.

„Позив европарламентарцима да дођу је упућен још 1. марта од стране председника Народне скупштине Ивице Дачића, а они ће први пут доћи у петак. Важно је да се разговори воде у институцијама система“, рекао је Милићевић.

Он је рекао да „странке које напусте дијалог не могу очекивати да ће бити усвојени њихови ставови“, као и да СПС не жели да се бави уређивачком политиком, али да „медији морају бити ослобођени било које врсте притиска“.